Ungaria scandalizează întreaga Europă. Ce prevede noua lege anti-LGBT dată de Budapesta

09 aug. 2021
Ungaria scandalizează întreaga Europă. Ce prevede noua lege anti-LGBT dată de Budapesta

Guvernul de la Budapesta a venit sâmbătă cu noi precizări legate de controversata sa lege împotriva homosexualității și cum se va aplica aceasta. În ciuda numeroaselor critici venite din Uniunea Europeană, autoritățile ungare susțin că măsurile vizează în totalitate protejarea copiilor.

Legea, adoptată în Ungaria în luna iunie, a avut inițial menirea să întărească sancțiunile împotriva abuzului asupra copiilor, dar i-au fost adăugate numeroase amendamente pentru a interzice promovarea homosexualității în rândul populației cu vârsta sub 18 ani, transmite Deutsche Welle.

Noul decret anunțat vineri de autorități obligă vânzătorii de cărți pentru copii să împacheteze cărțile și presa care scrie despre homosexualitatea în „ambalaje închise”. De asemenea, se interzice afișarea publică a produselor care descriu sau promovează un gen care se abate de la cel declarat la naștere.

Conform legii, vânzarea acestor produse este interzisă pe un perimetru de 200 de metri în jurul bisericilor, precum și a școlilor și instituțiilor de protecție a copiilor. În timp ce criticii susțin că legea este greșită, guvernul susține că măsurile vizează în totalitate protejarea copiilor.

UE califică legea drept „o rușine”

Premierul Viktor Orban este la putere din 2010 și se va confrunta, cel mai probabil, cu alegeri grele anul viitor. Unii analiști spun că tocmai din cauza acestor alegeri, Viktor Orban a pornit ofensiva împotriva comunității LGBT, cu scopul de a-și consolida baza sa electorală conservatoare. El a devenit din ce în ce mai radical în ceea ce privește politica socială și susține că valorile creștine sunt atacate de liberalismul occidental.

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a numit legea „o rușine”. În acest context, Comisia a lansat și acțiuni în justiție împotriva Ungariei, etichetând legea drept discriminatorie și susținând că aceasta contravine valorilor toleranței și libertății individuale ale celor 27 de națiuni ce fac parte din blocul comunitar.

De asemenea, organizația Amnesty International din Ungaria a reacționat la acest anunț al guvernului de la Budapesta, apreciind că legea „va eșua mai devreme sau mai târziu”.