Suma imensă primită de Donald Trump, după ce a pierdut alegerile din SUA. Ce va face acum cu banii

03 aug. 2021
Suma imensă primită de Donald Trump, după ce a pierdut alegerile din SUA. Ce va face acum cu banii
Official portrait of President Donald J. Trump, Friday, October 6, 2017. (Official White House photo by Shealah Craighead)

Fostul președinte american este politicianul Partidului Republican care a strâns cei mai mulți bani în prima jumătate a anului 2021. Deși a pierdut alegerile și a fost înlăturat de pe marile platforme sociale, acesta a reușit să-și mențină o amplă rețea online de donatori.

Donald Trump a reușit să strângă în prima jumătate a acestui an nu mai puțin de 82 de milioane de dolari, ceea ce ridică suma totală a fondurilor disponibile la 102 milioane de dolari, potrivit cifrelor obținute de Politico. Fostul președinte american s-ar putea folosi de acești bani în perspectiva unei noi tentative de a-și adjudeca președinția în 2024.

Această sumă este fără precedent pentru un fost președinte, mai ales că, în mod tradițional, donațiile încetează în momentul în care candidatul a pierdut alegerile și, practic, s-a retras din lumina reflectoarelor.

Cine strânge de fapt acești bani pentru Trump

Colectarea acestor bani pentru pentru Donald Trump este făcută de trei așa-numite Comitete de Acțiune Politică (PAC). Aceste organizații, potrivit legii americane, sunt abilitate să strângă fonduri de campanie în sprijinul unui candidat sau împotriva adversarilor acestuia.

Cele trei organizații care fac practic bani pentru fostul președinte sunt „Save America”, lansată la scurt timp după pierderea alegerilor, „Make America Great Again”, o organizație veche a sa de campanie și o a treia organizație, care trimite banii către primele două.

Organizația „Save America” este și aceea care a strâns majoritatea fondurilor, circa 62 de milioane de dolari și a încheiat luna iunie cu ceva mai mult de 90 de milioane de dolari în conturi. Condusă de fostul șef de campanie al lui Trump, Corey Lewandowski, organizația a investit deja în susținerea candidaților republicani agreați de fostul președinte.

Chiar dacă suma strânsă de Save America nu poate fi utilizată pentru susținerea unei eventuale candidaturi prezidențiale, precizează Politico, Trump se poate folosi de acești bani pentru a-și consolida dominația în Partidul Republican.