Testele de COVID vor fi distribuite gratuit de la 1 martie. Singura țară care a luat această inițiativă

17 feb. 2021
Testele de COVID vor fi distribuite gratuit de la 1 martie. Singura țară care a luat această inițiativă
Test coronavirus PCR

În cazul în care nu ai simptome, coronavirusul poate fi destul de greu de depistat, iar testele rămân singura soluție. Totuși, nu mulți își permit să și le facă, acesta fiind și motivul principal pentru care decesele în rândul persoanelor în vârstă sunt cele mai multe.

Tocmai pentru a ține sub control pandemia și pentru a se asigura că cetățenii țării se testează, Germania ia o inițiativă unică și distribuie teste gratuite pentru depistarea noului coronavirus.

Test de COVID gratuite

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a fost cel care a anunțat că începând cu data de 1 martie, cetățenii țării vor putea fi testați gratuit cu teste rapide antigen. Dacă îniante acestea erau scumpe și dificil de găsit, potrivit ministrului, acum ele sunt disponibile într-un număr mai mult decât suficient.

„Începând de la 1 martie, toţi cetăţenii ar trebui să poată să fie testaţi gratuit de un personal specializat în teste rapide antigenice. Ele sunt de acum disponibile într-un număr suficient de mare pe piaţă”, a anunţat ministrul german într-un mesaj publicat pe Twitter.

Dacă vă întrebați cum se va face testarea, ei bine, potrivit ministrului, farmaciile, dar și primăriile vor fi implicate în acest proces.

„Primăriile pot să ceară centrelor lor de testare sau farmaciilor lor să propună populaţiei aceste teste”, a precizat politicianul conservator.

Cine plătește testele

Nu se pune problema ca nemții să scoată bani din buzunarul lor pentru testare. Costul testelor pentru COVID-19 urmează să fie asigurat de statul federal german, potrivit agenţiei de presă DPA.

Totouși, Jens Spahn a mai explicat că testele „auto-administrate” ar trebui „la rândul lor să fie accesibile pentru toţi, după aprobarea lor” de către Institutul federal pentru medicamente şi materiale medicale. Ele sunt esențiale, mai ales în școli.

„Aceste teste pot contribui la siguranţa vieţii cotidiene, mai ales în şcoli şi în grădiniţe”, a mai spus el, precizând că ministerul pe care îl conduce se află în prezent „în negocieri cu diverşi producători”.

1 euro pentru fiecare test

Deși testele sunt gratuite, companiile mass media din Germania susțin că pentru fiecare test în parte, autoritățile germane iau în calcul impunerea unei contribuții de un euro. O sumă pe care oricine și-o permite și care adunată, poate fi de ajutor.

Totuși, testele antigenice nu sunt însă considerate la fel de fiabile ca testele PCR, iar în Germania, Institutul de supraveghere epidemiologică Robert Koch promovează ideea validării unui test antigenic cu rezultat pozitiv printr-un test PCR.