Vaccinul AstraZeneca a fost autorizat, dar Germania și Franța spun că este periculos pentru oamenii care au peste această vârstă

31 ian. 2021
Vaccinul AstraZeneca a fost autorizat, dar Germania și Franța spun că este periculos pentru oamenii care au peste această vârstă
Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

Vești bune, dar cu rezerve. În contextul în care compania Pfizer BioNtech a redus numărul dozelor exportate către Europa, vaccinul AstraZeneca a fost autorizat vineri de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Deși acesta este considerat a fi unul eficient și sigur, Italia și Germania au un punct de vedere diferit.

Autoritățile din aceste două state au anunțat că serul va fi administrat populației tinere deoarece, din punctul lor de vedere acesta nu a fost suficient de mult testat în cazul grupelor mai în vârstă, așa că nu sunt convinși că ar fi și eficient.

Italienii nu recomandă vaccinul AstraZeneca celor de peste 55 de ani

Agenţia italiană a medicamentelor (AIFA) a autorizat sâmbătă vaccinul celor de la AstraZeneca împotriva noului coronavirus pentru absolut toţi adulţii, dar a recomandat ca pentru persoanele în vârstă de peste 55 de ani să se administreze mai degrabă un ser de la altă companie, anunță AFP, citată de Agerpres.

„AIFA autorizează vaccinul AstraZeneca pentru prevenirea bolii COVID-19 la persoanele de peste 18 ani, în conformitate cu recomandarea EMA, dar există „un grad de incertitudine legat de eficienţa sa pentru cei în vârstă de peste 55 de ani, a anunțat agenția italiană, care argumentează că această grupă de vârstă este slab reprezentată în testele făcute pentru omologarea vaccinului”, transmit italienii.

Așadar, autoritățile din această țară recomandă ca vaccinul AstraZeneca să se administreze persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani” şi propune „folosirea preferenţială a vaccinurilor ARN mesager (Pfizer, Moderna – n.r.) pentru subiecţii mai în vârstă şi/sau mai fragili”.

Germanii au luat și ei o decizie similară. Care sunt motivele?

Și în Germania povestea este una similară. Experţii nemți sunt de părere că nu există suficiente date pentru a stabili eficienţa vaccinului la persoanele de peste 65 de ani.

Din acest motiv, guvernul german are de gând să renunţe la prioritatea acordată celor în vârstă de peste 65 de ani la vaccinarea împotriva coronavirusului cu produsul AstraZeneca, a transmis sâmbătă ministrul sănătăţii, Jens Spahn, citat de AFP.

Vom revizui ordinea de vaccinare, din cauza limitărilor de vârstă ale vaccinului AstraZeneca”, a declarat oficialul neamț.

Spahn a spus că în acest context va ține cont de opinia specialiștilor și acest ser va fi folosit doar pentru vaccinarea celor mai tineri, în special a personalului care acordă îngrijiri medicale.

Compania britanico-suedeză AstraZeneca a provocat multe nemulțumiri în cadrul Uniunii Europene după ce a transmis senin că vor exista întârzieri în livrarea vaccinurilor pentru care există deja un contract semnat. Autorităţile europene, care suspectează că ar fi favorizată Marea Britanie, au publicat contractul semnat cu această firmă pentru a-i reaminti angajamentul său de a produce 300 de milioane de doze de vaccin, „fără a obţine profit sau a suferi pierderi”.