Se schimbă vârsta de pensionare pentru acești români! Vor ieși la pensie cu 13 ani mai repede

19 aug. 2021
Se schimbă vârsta de pensionare pentru acești români! Vor ieși la pensie cu 13 ani mai repede

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în data de 16 iulie legea care intră în vigoare luna aceasta. Actul normativ vizează modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și reduce vârsta de pensionare pentru anumite categorii de angajați.

Astfel, potrivit legii, angajații care au lucrat cel puțin 25 de ani în industria de producție de energie termică și electrică vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani. Legea nu se aplică retroactiv, astfel că munca desfășurată în aceste condiții până la 17 august 2021 nu este luată în calcul pentru reducerea vârstei de pensionare, scrie dcnews.ro.

Noua lege prevede introducerea de noi activități din domeniul producției energiei electrice și termice, în categoria celor care se desfășoară în condiții de muncă speciale, precum și instituirea unei noi excepții de la prevederile art. 55 alin.(1) lit.b) din lege. Astfel sunt stabilite condițiile de pensionare pentru persoanele care au desfășurat aceste activități.

Cine beneficiază mai exact de această reducere

Astfel, se adaugă la lista activităților considerate ca fiind desfășurate în condiții speciale o nouă categorie: „activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui.”

Așadar, este vorba de angajații din unitățile care produc energie electrică și de cei din unitățile care extrag cărbunele, ce este folosit de respectivele termocentrale. Pentru aceștia, se reduce vârsta standard de pensionare cu 13 ani, iar stagiul complet de cotizare este stabilit la 25 de ani.

Conform sursei citate, noua lege nu permite asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile deosebite înainte de 18 august 2021, data de intrare în vigoare a acestei legi, și nici nu duce la recalcularea pensiilor aflate deja în plată, transmite Casa Națională de Pensii.