CEZ Group a vândut rețeaua de distribuție a energiei electrice din România. Cine este cumpărătorul. Tranzacția trebuie aprobată de CSAT

23 oct. 2020
CEZ Group a vândut rețeaua de distribuție a energiei electrice din România. Cine este cumpărătorul. Tranzacția trebuie aprobată de CSAT

CEZ Group a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că a vândut activele pe care le avea în România unei companii foarte puternice. Este vorba despre Macquarie Infrastructure and Real Assets („MIRA”).

Activele menționate reprezentau de fapt în şapte companii, care includeau și reţeaua de distribuţie a energiei electrice, furnizarea de electricitate şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele – Cogealac.

Toate documentele necesare tranzacției au fost semnat în cursul noăăă de joi, dar încheierea definitvă a tranzacției va fi supusă aprobării Autorităţii Europene Antitrust şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din România (CSAT).

„CEZ rămâne activ în România, dezvoltându-şi portofoliul de servicii energetice. Vânzarea activelor CEZ din România către fondurile administrate de MIRA a fost aprobată de Consiliul CEZ Group la doar 13 luni de la demararea procesului de vânzare. CEZ Group şi MIRA au ajuns la un acord de vânzare care priveşte toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacţie: distribuţia de energie electrică, furnizarea de energie şi portofoliul operaţional de energie regenerabilă.

Cele 7 companii vizate de tranzacţie sunt: Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România. CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) şi servicii energetice (High-Tech Clima)”, transmit reprezentanții CEZ.

Cine este cumpărătorul MIRA

MIRA este o companie foarte importantă. Este chiar cel mai mare administrator de infrastructură din lume şi este parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piaţă. În momentul de față, portofoliul său de investiţii cuprinde 12,4 GW de capacităţi de energie regenerabilă şi reţele de distribuţie a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite ale Americii.

„Interesul faţă de activele CEZ a fost unul ridicat. În ciuda dificultăţilor aduse de COVID-19, CEZ şi Societe Generale au păstrat un nivel ridicat de competitivitate în această tranzacţie. MIRA a înaintat cea mai atractivă ofertă, aşa cum o confirmă opinii independente de specialitate (…) Transferul activelor din România face parte din noua strategie a Grupului CEZ de a îşi retrage activele selectate din anumite ţări. Urmând strategia aprobată în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, CEZ Group este în proces de vânzare a activelor sale şi în Bulgaria şi Polonia”, se arată în comunicat.

Ce companii deținea CEZ în România

Grupul CEZ în România a pătruns în România în anul 2005 și este reprezentat prin nouă companii, din care acum a vândut șapte: Distribuţie Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

CEZ Vânzare, una dintre cele nouă companii este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României. În același timp este și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.

Grupul CEZ mai are în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde de euro şi conţine 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.

Grupul CEZ în România mai deține în portofoliul său, începând cu 2011, sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu. Grupul CEZ a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei, capacitatea de producţie ridicându-se de la 18MW la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare.