Se schimbă vârsta de pensionare. Ce condiții trebuie îndeplinite ca să se poată ieși la pensie în 2021

18 ian. 2021
Se schimbă vârsta de pensionare. Ce condiții trebuie îndeplinite ca să se poată ieși la pensie în 2021

Se schimbă vârsta de pensionare în 2021. Românii trebuie să știe ce noi condiții trebuie să îndeplinească pentru a putea ieși la pensie. Este cea mai importantă schimbare făcută până acum în sistem.

Femeile din România vor avea un avantaj în fața bărbaților. Începând cu anul 2021, acestea vor putea ieși la pensie, mai devreme de vârsta standard de 63 de ani, prevăzută în Legea 263/2010.

La ce vârstă se pot pensiona femeile

Cetățenii trebuie să fie la curent cu toate schimbările din domeniul pensiilor. De-a lungul timpului acestea au suferit o serie de modificări, așa că este posibil ca nu toată lumea să știe când se poate ieși la pensie.

În cazul în care nu știați până acum, pensia pentru limită de vârstă este reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, iar acest act normativ ia în calcul și data nașterii.

Dacă bărbații se pot pensiona la vârsta de 65 de ani, încă din anul 2015, vârsta de pensionare a femeilor a crescut câteva luni, scrie Avocanet.ro.

Acum însă, lucrurile sau schimbat, iar atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârsta și de cotizare minimă.

Pensionarea în funcție de cotizare

În principiu, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani, însă contează și perioada stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani abia.

În anul 2021, există mai multe categorii de femei care se pot pensiona mai devreme de 63 de ani, dacă întrunesc toate criteriile.

Astfel, în cazul în care o femeie are vârsta de 61 de ani și șase luni, aceasta trebuie să aibă stagiul complet de cotizare realizat 15 ani și se poate pensiona în perioada ianuarie-martie 2021.

Următoarea categorie este cea unde vârsta standard de pensionare împlinită este de 61 de ani și șapte luni. Aici, stagiul minim de cotizare realizat trebuie să fie de 31 de ani și șapte luni, iar stagiul complet de cotizare realizat trebuie să fie de 15 ani. aceste persoane se pot pensiona în perioada mai-iulie 2021.

Există și o a treia categorie. Este vorba despre femeile care au vârsta de pensionare de 61 de ani și opt luni. Acestea trebuie să aibe stagiul minim de cotizare realizat 31 de ani și opt luni și stagiul complet de cotizare. Ele se pot pensiona în perioada septembrie-noiembrie 2021.

Când se pot pensiona bărbații

Și bărbații se pot pensiona mai devreme. Cei care împlinesc 65 de ani în 2021 și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare, adică cel puțin 15 ani munciți legal vor putea să se pensioneze în cursul prezentului an.

La fel ca și în cazul femeilor, există trei categorii și la bărbați. Cei care vor să se pensioneze în perioada ianuarie-martie 2021 trebuie să aibe vârsta standard de pensionare împlinită 65 de ani, stagiul minim de cotizare realizat 15 ani și stagiul complet de cotizare realizat 35 de ani.

Cei care vor să se pensioneze în perioada mai-iulie 2021 vor avea nevoie de vârsta standard de pensionare împlinită 65 de ani, stagiul minim de cotizare realizat 15 ani și stagiul complet de cotizare realizat 35 de ani.

A treia categorie se poate pensiona în perioada septembrie-noiembrie 2021 și trebuie să aibe vârsta standard de pensionare împlinită 65 de ani, stagiul minim de cotizare realizat 15 ani și stagiul complet de cotizare realizat de 35 de ani.