Conform planului de reforme PNRR, prezentat de România în fața Comisiei Europene, vârsta de pensionare ar urma să se modifice. Pe lângă această modificare, documentul vine și cu modificări în ceea ce privește pensiile speciale.
Pe lângă investițiile din infrastructură prevăzute în PNRR, în documentul transmis de Guvern către Bruxelles există și o serie de modificări ce vor afecta viețile a milioane de pensionari. Conform documentului, Planul Național de Redresare și Reziliență prezentat în fața Comisiei Europene ar urma să schimbe vârsta de pensionare, scrie voxbiz.ro.
Astfel, Guvernul are în vedere revizuirea vârstei de pensionare prin modificarea prevederilor privind stagiul minim de cotizare de 25 de ani. De asemenea, conform unor alte prevederi ale planului Național de Redresare și Reziliență, pensionarea anticipată ar urma să fie eliminată, în condițiile în care într-un singur an, aproximativ 125.000 de români s-au pensionat anticipat.
Noua lege a pensiilor ar urma să fie finalizată la nivelul guvernului în prima parte a anului viitor, urmând ca mai apoi să fie trimisă în Parlament.
„Reforma sistemului de pensii pe care ne-o asumăm prin PNRR înseamnă soluții de redresare treptate, responsabile, astfel încât investițiile masive din PNRR în autostrăzi, în păduri noi plantate, în reducerea abandonului școlar și toate celelalte, astfel încât toate aceste investiții să nu fie apoi risipite în sisteme dezechilibrate”, a declarat ministrul ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea.
Prin PNRR, mai este prevăzută și o creștere echitabilă a gradului de adecvare pentru beneficiarii de pensii minime prin creșteri de pensii țintite pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei. Documentul mai prevede și introducerea unor noi stimulente fiscale, pentru a prelungi viața profesională dincolo de vârsta normală de pensionare.
Nu în ultimul rând, va fi introdus un nou sistem de calcul al pensiilor, care ar urma să se bazeze pe o formulă stabilă și o indexare automată a pensiilor cu rata inflației. În același timp, va fi eliminat indicele de corecție.
În fine, în ceea ce privește problema pensiilor speciale, acestea vor fi reformate pe baza unor soluții care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivității, în măsura în care Constituția permite acest lucru.
„Creșterea pensiilor părinților noștri nu va mai sta în pixul vreunui ministru, nu ne vom mai fura căciula unii altora, pensiile vor crește predictibil conform unei formule bazate pe creșterea economică. Vom reajusta pensiile speciale și măririle viitoare vor avantaja pensiile mai mici, astfel încât să nu mai existe nedreptățile flagrante pe care le avem în prezent între pensionari”, mai preciza ministrul.