Se modifică din nou legea pensiilor. Ce poate face orice român pentru a primi bani în plus

26 iul. 2021
Se modifică din nou legea pensiilor. Ce poate face orice român pentru a primi bani în plus
Pensionari

Legea pensiilor ar urma să fie modificată din nou, potrivit unui proiect de ordonanță ce se află la Consiliul Economic și Social (CES) pentru avizare. Conform documentului, toți cei care au făcut stagiul minim de cotizare și care lucrează și după împlinirea vârstei standard de pensionare vor primi anumite stimulente din partea statului.

Astfel, documentul arată că punctajul lunar realizat în perioada de după împlinirea condițiilor de pensionare se va majora cu 50%, ceea ce înseamnă că pensiile vor fi mai mari pentru cei care vor decide să se pensioneze.

„Pentru asigurații care au realizat stagiul minim de cotizare și care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare (…), punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 50%”, se arată în proiectul de OUG de la CES.

Prin această propunere se încearcă motivarea persoanelor care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru a-și prelungi viața activă și în același timp să aibă perioade mai lungi de contribuție, aspect ce se va reflecta, în mod direct, în valoarea pensiei.

Punctajul lunar se majorează doar cu 0,5% în prezent

În prezent, cei care decid să lucreze după împlinirea vârstei standard de pensionare beneficiază de majorarea punctajului lunar realizat în perioada respectivă, dar doar cu 0,5%.

Potrivit Legii 263/2010, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați. Dacă în cazul bărbaților aceasta este de 65 de ani, pentru femei vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. Astfel, în acest an de exemplu, femeile nu vor trebui să aștepte să ajungă la 63 de ani pentru a se pensiona, ci vor putea să o facă la 61 de ani trecuți. De exemplu, din noiembrie 2021, femeile se vor putea pensiona la 61 de ani și opt luni.

De asemenea, proiectul prevede prelungirea perioadei până la care angajatorii trebuie să aducă locurile de muncă în condiții deosebite la condiții normale, respectiv până la data de 1 septembrie 2023. Termenul actual este data de 1 septembrie 2021.

Prevederile proiectului de OUG nu se aplică momentan, acesta trebuie mai întâi să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, transmite avocatnet.ro.