Ludovic Orban pregătește planul anului. Ar putea fi sfârșitul pensiilor speciale

30 nov. 2020
Ludovic Orban pregătește planul anului. Ar putea fi sfârșitul pensiilor speciale

Premierul Ludovic Orban pregătește planul anului cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare. Noua mișcare făcută de premier este un mare pas care ar putea duce la sfârșitul pensiilor speciale.

Într-o un interviu acordat pentru Agerpres, Ludovic Orban a mărturisit că intenţionează să emită un act normativ prin care prevederea din Codul administrativ referitoare la acordarea pensiilor speciale primarilor, vicepreşedinţilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene să fie din nou amânată.

Potrivit premierului, acest lucru va fi dezbătut imediat după alegerile parlamentare.

„După alegeri trebuie dezbătut în Parlament acest lucru, pentru că, şi aici nu mi se pare corect, eu cred că orice om care deţine o funcţie de demnitate publică, indiferent că este parlamentar, primar, ministru trebuie să aibă un venit decent. Şi aici trebuie să ştim că au crescut şi pentru parlamentari, şi pentru miniştri, şi pentru primari, şi pentru preşedinţi de consilii judeţene au crescut indemnizaţiile.

Atunci când ai o indemnizaţie decentă, rezonabilă, în care se reflectă responsabilitatea şi importanţa în societate a funcţiei respective, vei beneficia pe contributivitate de o pensie mai mare, deci nu mai este nevoie de o pensie specială”, a explicat Orban.

Legea bugetului de stat e salvarea

Ludovic Orban a găsit și soluția pentru ca planul să fie constituțional. El a subliniat faptul că prevederea din Codul Administrativ referitoare la pensiile speciale poate fi amânată prin legea bugetului de stat, până la clarificarea legislaţiei în ansamblu.

Legat de adoptarea legii bugetului de stat pe anul 2021, premierul a precizat că aceasta ar urma să fie adoptată până la finalul anului, sa cel târziu în luna ianuarie a anului viitor, în sesiune extraordinară a Parlamentului.

El a vorbit și despre o ordonanță de urgență care ar putea elimina pensiile speciale. Potriit premierului, nu se poate adopta o ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale deoarece există un proiect în dezbaterea Parlamentului, iar altul se află la Curtea Constituţională a României.

„Nu poţi să adopţi o ordonanţă de urgenţă când ai o lege în dezbatere sau când o lege este supusă controlului constituţional. Asta este o aberaţie. Cine a spus aşa ceva trebuie să citească Constituţia, să citească toată cazuistica Curţii Constituţionale”, a subliniat premierul.