Salariile acestor români vor fi plătite de stat. Raluca Turcan a spus ce se va întâmpla în următoarele zile

13 ian. 2021
Salariile acestor români vor fi plătite de stat. Raluca Turcan a spus ce se va întâmpla în următoarele zile

România se află într-o situație fără precedent de luni de zile. Din cauza restricțiilor impuse, foarte mulți români și-au pierdut locurile de muncă, iar mai multe industrii precum HoReCa, sunt în pragul falimentului.

Pentru a veni în ajutorul celor afectați grav de pandemia de coronavirus, Guvernul continuă să respecte măsurile aplicate încă de anul trecut.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că după o serie de discuții purtate cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României şi cu cei ai industriei HoReCa, s-a decis prelungirea măsurilor active aplicate anul trecut, precum timpul redus de lucru sau şomajul tehnic.

Timpul de lucru rămâne redus

Deciziile au fost luate în contextul în care aceste industrii au fost cele mai grav afectate de pandemie, dar și de restricțiile impuse de autorități pentru a limita răspândirea virusului.

„Discuțiile pe care le-am avut astăzi cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României și cu cei ai industriei HoReCa au vizat, în principal, eficiența și modul de aplicare a măsurilor de sprijin dedicate sectoarelor de activitate cele mai afectate de pandemie. Am apreciat la partenerii mei de dialog atât propunerile exprimate, cât și disponibilitatea de a transforma întâlnirile noastre într-un mod curent de lucru, de a împărtăși informații, analize și puncte de vedere din domeniile noastre comune de interes.

Pentru a sprijini în continuare angajații și angajatorii din sectoarele cele mai vulnerabile, am decis să prelungim măsurile active pe care le-am aplicat anul trecut”, a scris Raluca Turcan pe facebook.

Cine sunt cei care vor primi ajutor

De asemenea, pentru a sprijini în continuare angajaţii şi angajatorii din sectoarele cele mai vulnerabile, ministrul a mai adăugat că timpul redus de lucru (kurzarbeit) rămâne redus, iar această măsură se va aplica pe toată perioada stării de alertă şi pe o perioadă de până la 3 luni după.

O altă problemă este șomajul tehnic, care potrivit ministrului Muncii, va fi acordat pe toată perioada în care activitatea este suspendată, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021.

Raluca Turcan a mai menționat că pentru această măsură au fost achitate până acum 4,22 miliarde de lei pentru 1,2 milioane de beneficiari.

Statul român va suporta salariile acestor angajați

Pe lângă aspectele menționate anterior, ministrul a mai precizat că statul român va suporta 50% din salariul angajatului (nu mai mult de 2.500 lei) pentru angajatorii care încadrează în muncă persoane peste 50 de ani sau tineri între 16 şi 29 de ani.

  • „Timpul redus de lucru (kurzarbeit) se va aplica pe toată perioada stării de alertă și pe o perioadă de până la 3 luni după. Până în decembrie anul trecut, de această măsură au beneficiat peste 11 000 de angajați doar din sectorul HoReCa și au fost plătite 10,4 milioane de lei;
  • Șomajul tehnic – pe toată perioada în care activitatea este suspendată, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021. Au fost achitate până acum 4,22 miliarde de lei pentru 1,2 milioane de beneficiari;
  • 50% din salariul angajatului (nu mai mult de 2 500 lei) pentru cei care încadrează în muncă persoane peste 50 de ani sau tineri între 16 și 29 de ani. În aceste două categorii avem deja peste 8 600 de beneficiari și peste 253 de milioane de lei plăți efectuate, iar măsura se va aplica până la 1 septembrie 2021.;
  • 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă acordată lucrătorilor zilieri, pentru o perioadă de 3 luni, măsură aplicabilă până la 30 iunie 2021.;
  • 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate pentru o perioadă de lucru de 8 ore pe zi pentru sezonieri. Până acum, au beneficiat de această măsură 13 500 de sezonieri, iar plățile efectuate se ridică la 11,1 milioane de lei. Măsura a fost prelungită până la 30 iunie 2021;
  • Zile libere plătite pentru părinți și pe perioada cursurilor online până la finalizarea cursurilor anului școlar 2020-2021. De această prevedere au beneficiat în trecut peste 115 000 de părinți”, a mai adăugat ministrul.