Salarii imense. Peste 8.500 de oameni vor fi angajați la stat. Care sunt condițiile și cine poate să aplice

26 aug. 2021
Salarii imense. Peste 8.500 de oameni vor fi angajați la stat. Care sunt condițiile și cine poate să aplice

Guvernul a dat liber la angajări, iar în perioada următoare vor fi angajate puțin peste 8.500 de persoane în cadrul unei instituții de stat. Angajările se vor face treptat, în acest an urmând să fie ocupate aproape 1.500 de posturi din total.

Nu mai puțin de 8.546 de posturi noi au fost aprobate de Guvern la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Din acestea, 129 vor fi posturi de ofiţer, 25 de maiştri militari şi subofiţeri şi 8.400 de soldaţi şi gradaţi profesionişti. Toate aceste posturi urmează să fie ocupate treptat.

„Cel puţin pe linia protecţiei civile şi a situaţiilor de urgenţă, fără exagerare, o considerăm o hotărâre istorică, pentru că ne corectează o problemă foarte mare din punctul de vedere a resursei umane. Deci, astăzi, hotărârea de guvern care vine în urma unui memorandum care a fost aprobat în Guvern aduce 8.546 de posturi noi la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din care 129 de posturi de ofiţer, 25 de maiştri militari şi subofiţeri şi 8.400 de soldaţi şi gradaţi profesionişti. Va fi premieră când o să avem această categorie de personal în cadrul IGSU şi care va reprezenta o pondere importantă în cadrul inspectoratului”, a declarat şeful DSU, Raed Arafat.

Aproape 1.500 de posturi vor fi ocupate în acest an

Acesta a explicat că posturile urmează să fie ocupate treptat, prin concurs. Astfel, până la finele acestui an vor fi ocupate 1.479 de posturi din cele 8.546, urmând ca restul angajărilor să fie făcute până în anul 2025.

„Se vor adăuga încă 782 de posturi care vor fi ocupate din sursa externă pentru înlocuirea unei părţi dintre cei care au plecat anul ăsta şi unde sunt posturile lor încă finanţate. Şi asta va fi aplicat nu numai la IGSU, va fi aplicat la toate structurile MAI pentru înlocuirea personalului care pleacă în pensie şi unde posturile sunt finanţate şi pot fi înlocuite din sursă externă”, a explicat Arafat.

De asemenea, Raed Arafat a precizat că pentru aceste posturi contractele de muncă vor fi făcute pe o perioadă determinată, ceea ce înseamnă că persoana va fi evaluată periodic și la momentul reînnoirii contractului este posibil să nu fie reînnoit dacă nu este performant.

Salariile în acest domeniu depășesc de multe ori suma de 10.000 lei, cu sporurile aferente. Șeful DSU a precizat că, potrivit unei prime estimări, impactul financiar pe acest an pentru cele 1.479 de posturi care urmează să fie ocupate se ridică la 10 milioane de lei.

Ce avantaje oferă această categorie de personal

MAI mai informează în nota de fundamentare că această categorie de personal prezintă următoarele avantaje:

– oferă posibilitatea de ocupare a posturilor de subofițer din structurile de intervenție cu personal deja pregătit și cu experiență în domeniu, prin formarea de subofițeri din rândul soldaților și gradaților profesioniști;

– creează condițiile încadrării unor persoane cu contract pe o durată determinată la a cărui termen de expirare instituția poate opta între a reînnoi sau nu contractul;

– implică cheltuieli cu personalul net inferioare costurilor care ar fi generate de creșterea numărului de subofițeri;

– asigurarea crearea unei structuri de tip „piramidal” la nivelul subunităților de intervenție, pe viitor ponderea urmând să o reprezinte categoria soldaților și gradaților profesioniști, subofițerii urmând a fi menținuți în funcții de conducere și coordonare primară a intervenției.