Se schimbă din nou regulile la pensii. Guvernul a luat o decizie de ultimă oră. Toți românii sunt vizați

14 aug. 2021
Se schimbă din nou regulile la pensii. Guvernul a luat o decizie de ultimă oră. Toți românii sunt vizați

Veste bună pentru milioanele de pensionari din România, după ce Guvernul a decis să grăbească pasul în ceea ce privește procesul de recalculare a pensiilor. Pentru a realiza acest lucru, Executivul a decis suplimentarea personalului din casele teritoriale de pensii, acoperind astfel deficitul de angajați de aici. 

Nu mai puțin de 5 milioane de pensii trebuie evaluate, o etapă foarte importantă în procesul de recalculare a pensiilor, care va avea, de asemenea, o nouă formulă ce are scopul de a înlătura inechitățile din prezent. Guvernul dorește astfel ca pensiile să fie egale indiferent de gen sau de data la care un angajat a ieșit la pensie.

În acest sens, Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență prin care personalul din casele teritoriale de pensii va fi suplimentat cu 1.000 de posturi, pe perioadă determinată, până la 31 decembrie 2022, tocmai pentru o evaluare mai rapidă a dosarelor de pensii. Selectarea celor 1.000 de persoane se va face prin concurs, 800 cu studii superioare și 200 cu studii liceale, transmite VoxBiz.ro.

Când se încheie procesul de recalculare a pensiilor

În ceea ce privește finalizarea procesului și momentul când pensiile vor deveni egale, așa cum își dorește Guvernul, ministrul Muncii, Raluca Turcan a declarat că procesul de digitalizare al celor 5 milioane de pensii va fi gata până la finalul anului viitor. Acesta este și motivul angajărilor suplimentare, pentru că obiectivul nu putea fi atins cu personalul care activează în prezent în casele de pensii.

„Ne-am asumat, inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență, să finalizăm procesul de digitalizare a celor 5 milioane de dosare de pensii până la sfârșitul lui 2022. Pentru a putea respecta acest termen, avem nevoie urgentă de suplimentarea personalului din casele de pensii din toată țara.

Digitalizarea dosarelor de pensii este o etapă esențială a procesului de reformă, pentru că ea va permite ulterior recalcularea tuturor pensiilor din România conform noii legi pe care o avem în lucru”, a spus Raluca Turcan.

Raluca Turcan: Calendarul va fi respectat

În plus, ministrul Muncii dă asigurări că acest calendar trebuie neapărat respectat pentru că au trecut deja ani de zile, iar pensionarii au avut de suferit de pe urma acestor inegalități.

„Vrem să respectăm calendarul asumat pentru reforma sistemului de pensii, pentru că au fost deja prea mulți ani în care pensionarii au avut de suferit”, a mai adăugat ministrul Muncii, Raluca Turcan.