Revoltător! Cine sunt românii care încasează pensii de peste 20.000 de lei de la stat, deși nu au cotizat pentru sumele primite. Renunță la job la 40 de ani

08 sept. 2021
Revoltător! Cine sunt românii care încasează pensii de peste 20.000 de lei de la stat, deși nu au cotizat pentru sumele primite. Renunță la job la 40 de ani

Pensiile unor foști bugetari au crescut spectaculos în ultimii ani și au atins un nivel mediu de peste 20.000 de lei. Peste 4.400 de astfel de pensionari de lux sunt plătiți astfel lunar de Casa Națională de Pensii Publice. Despre cine este vorba mai exact și cum se calculează aceste pensii?

Este vorba mai exact despre magistrați, procurori, magistrați-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi.

Pensiile magistraților au crescut foarte mult în ultimii 6 ani, de la aproximativ 9.200 de lei pe lună în 2015, la peste 20.000 de lei în prezent. De asemenea, numărul celor care primesc o astfel de pensie a crescut. Dacă în decembrie 2015 erau 3.208 de magistrați, pensionari de lux, în august 2021 numărul acestora a ajuns la 4.417 persoane, transmite adevarul.ro.

Cum sunt calculate pensiile magistraților

Pensia unui magistrat este compusă în proporție de 80% din salariul brut din ultima lună de activitate, plus sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. La pensie se adaugă, de asemenea, câte 1% din baza de calcul pentru fiecare an care depășește vechimea minimă de 25 de ani în magistratură.

În plus, pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, precum și pensiile de urmaș sunt actualizate de fiecare dată când se modifică indemnizația brută lunară a unui judecător și procuror în activitate. În cazul în care suma rezultată este mai mică decât aceea deținută în prezent de pensionarul de lux, acesta își poate păstra pensia aflată în plată.

În fine, partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul public, se suportă din bugetul de stat.

Ce sporuri se acordă

Judecătorii și procurorii primeau în 2002 un spor de 30% din salariu în cazul în care lucrau la cazuri legate de corupție. Această sumă a fost însă majorată la 40% din salariu în 2004. Tot în acel an au fost extinse categoriile care pot beneficia de acest spor, fiind incluși cei care participau la cauze, dar și șefii lor ierarhici din parchete și instanțe.

Anul 2017 a adus alte noi sporuri pentru magistrați. Astfel, Guvernul Grindeanu le-a mai acordat acestora 15% pentru condiții grele de muncă, 25% pentru suprasolicitare neuropsihică, 5% pentru confidențialitate și un procent cuprins între 2-13%, ce reprezintă sporul de conducere.

Aceste sporuri sunt acordate și polițiștilor judiciari care lucrează la DNA și DIICOT. În plus, și membrii CSM, personalul Ministerului Justiției și cei ai INM primesc sporuri.

În fine, pentru că aceste sume nu erau suficiente, ei primesc și voucherele de vacanță, bilete de călătorie în valoare de 600 lei, deconturi pentru chirii și benzină, diurnă, dacă magistratul locuiește în altă localitate decât cea unde are biroul.