Se schimbă din nou modul de calcul al pensiilor. Raluca Turcan a spus care sunt pensiile care vor scădea și cine va primi mai mulți bani

Se schimbă din nou modul de calcul al pensiilor. Raluca Turcan a spus care sunt pensiile care vor scădea și cine va primi mai mulți bani
Raluca Turcan este noul ministru al Muncii

Povestea pensiilor nu se va sfârși niciodată, atât timp cât acestea vor fi un subiect electoral. Iar istoria a dovedit că reprezintă o sursă inepuizabilă. PSD a promis măriri record de pensii, iar PNL și USR au insistat pe ideea că pensiile speciale vor fi aduse la nivelul corect. Până acum nimic nu s-a întâmplat în acest sens.

Invitată la Antena 3, în emisiunea lui Radu Tudor, ministrul Muncii, Raluca Turcan, care este și vicepreșdinte PNL a explicat că guvernul va aplica o nouă metodă de calcul a pensiilor. Drept urmare o parte dintre acestea se vor modifica. Scopul ar fi eliminarea inechităților, însă rămâne de văzut ce se va întâmpla.

Ce pensii se vor modifica

„Evident că vor fi pensii care se vor modifica. Principiul pe care noi îl aplicăm va conduce ca ulterior procesului de recalculare să crească mult mai mult pensiile mici care acum au un nivel mic pentru că oamenii au beneficiat de factori de contributivitate.

În urma formulei pe care o vom aplica tot ei vor fi mai avantajați și în felul acesta vom încerca să reducem din inechități, adică din diferența dintre cea mai mare și cea mai mică pensie”, a spus Ralica Turcan.

În mod cert, cei care se vor trezi cu pensii mai mici vor avea nemulțumiri. Și se pare că în urma noii metode de calcul exact asta se va întâmpla. Radu Tudor a vrut să știe ce se va întâmpla cu acei oameni și cum va funcționa exact sistemul.

Ce se va întâmpla cu pensiile care scad

O altă întrebare a fost de când se va schimbă din nou totul. Pentru că promisiuni au fost multe, dar la punerea în practică nu stăm deloc bine. Iar românii, dar și mediul de afaceri au nevoie de predictibilitate și stabilitate.

„Pensiile cărora le-ar rezulta un nivel mai mic vor rămâne plafonate până când celelalte le ajung din urmă. Acesta este un principiu care s-a aplicat peste tot și de fiecare dată când s-au mai făcut recalculări pe un număr de dosare limitate.

Pensiile mici vor crește mult mai mult decât pensiile mari. Noi ne-am asumat pentru planul de reformă pentru Planul Național de Redresare și Reziliență ca undeva după trimestrul 2 al anului 2022 să încercăm să avem o prezentare publică a acestui subiect și la finalul lui 2022 proiectul să fie votat în Parlament.

Mi-aș dori ca anul 2023 să ne prindă cu o lege a pensiilor modificată”, a fost răspunsul ministrului Muncii.