Povestea lui Pierre Cardin. Ce avere a lăsat în urmă și cum a reușit să construiască în imperiu

30 dec. 2020
Povestea lui Pierre Cardin. Ce avere a lăsat în urmă și cum a reușit să construiască în imperiu

Pierre Cardin s-a stins din viață marți, 29 decembrie, la vârsta de 98 de ani. A fost unul dintre cei mai renumiți disigneri, iar povestea sa este una incredibilă. A lăsat în urmă o avere impresionantă, iar colecțiile sale vor rămâne cu siguranță preferatele celor cu bun gust.

Disignerul Pierre Cardin a murit cu doar două zile înainte de finalul anului, într-un spital din Neuilly, în vestul Parisului. Acesta s-a făcut remarcat în lumea modei după ce a lansat prima oară ideea de haine unisex.

Cine a fost Pierre Cardin

Pierre Cardin s-a născut în Italia în 1922, însă a emigrat în Franța încă de când era copil. Se poate spune că această mutare a fost cea care i-a rescris destinul.

În anul 1946, l-a doar 24 de ani, disignerul s-a alăturat casei Christian Dior și a contribuit la naşterea New Look care a revoluţionat moda de după război.

Câțiva ani mai târziu, în 1950, Pierre Cardin și-a creat propria casă de modă, iar experiența din domeniul afacerilor l-a făcut să creeze un adevărat imperiu. S-a extins rapid în mai multe țări asiatice, în special China, bazându-se pe creaţiile sale, dar şi pe o serie impresionantă de produse sub licenţă.

Momentul care l-a făcut remarcat

Toamna anului 1951 a fost decisivă pentru el. Disignerul a prins notorietate după ce a creat 30 de costume pentru un bal mascat la Palazzo Labia în Veneția, eveniment considerat la acea vreme ”petrecerea secolului”. Pierre Cardin nu s-a oprit aici. Doi ani mai târziu, acesta a început să creeze ”haute couture”.

Nu a durat mult și a apărut și ideea hainelor unisex, idee care l-a făcut cunoscut în întreaga lume.

Pierre Cardin, 1970

”Haina pe care o prefer este cea pe care o inventez pentru o viaţă care nu există încă, lumea de mâine”, mărturisea disignerul în cartea ”Pierre Cardin”, scrisă de colaboratorul său apropiat Jean-Pascal Hesse şi publicată în 2017.

De asemenea, chiar dacă avea o vârstă destul de înaintată, disignerul a rămas activ și s-a implicat direct în munca echipelor din casa sa de modă până în urmă cu foarte puțin timp, semn că pasiunea sa nu avea niciodată sfârșit.

Ce se întâmplă cu averea lui Pierre Cardin

Având în vedere cariera sa impresionantă, Pierre Cardin a lăsat în urmă o avere imensă. Disignerul deținea numeroase afaceri precum magazine de haine, restaurante, branduri de parfumuri, hoteluri şi agenţii de voiaj, prezente în 140 de ţări.

Totodată, un lucru important de știut este faptul că disignerul a brevetat 800 de produse diferite, iar imperiul lui include două teatre, restaurante, opt mii de magazine de parfumuri, ceasuri, reviste, mobilier, țigări și multe altele.

În ceea ce privește cifra de afaceri anuală a companiei sale, aceasta este de aproximativ 12 miliarde de dolari. De asemenea, întreaga avere care ar urma să fie moștenită este de aproape 71 de miliarde.

Deși a lăsat în urmă o valoare impresionantă, până în prezent nu se știe cine se va bucura de aceasta. Totuși, există speculații potrivit cărora, cunoscutul pianist Rodrigo și totodată nepotul său, ar putea fi principalul moștenitor