Persoanele care vor primi o singură doză de vaccin anti-covid. Au deja o memorie imună în fața virusului

Persoanele care vor primi o singură doză de vaccin anti-covid. Au deja o memorie imună în fața virusului
Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

Vaccinarea anti-covid prevede administrarea a două vaccinuri de același tip. Fie că vorbim despre Moderna, Pfizer sau AstraZeneca, o persoană care se vaccinează prima oară va mai avea de așteptat 21 de zile până la rapel. Pentru ca vaccinarea să fie completă, e nevoie neapărat de aceste două doze, primite în intervalul menționat. 

Franța însă, este prima țară care propune o cu totul altă metodă de vaccinare. Aici, autorităție recomandă o singură doză de vaccin pentru anumite persoanele. Este vorba despre cei care au fost deja infectați cu noul coronavirus.

De ce o singură doză de vaccin

Expicația specialiștilor este foarte simplă. Spre deosebore de persoanele care nu au contactat niciodată virusul, cele care au fost deja infectate au o anumită ”memorie imună” în fața virusului.

”Au dezvoltat deja memorie imună în timpul infectării. Doza unică de vaccin ajută la reactivarea ei”, explică Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) în avizul său, care nu a primit încă aprobarea guvernului.

Sursa citată mai vine cu încă o regulă. În cazul acestor persoane, doza trebuie făcută la un interval de minim trei luni de la vindecare. În unele cazuri este preferat să fie chiar șase luni.

”Până în prezent, nicio țară nu a luat o poziție fermă privind vaccinarea cu o singură doză pentru persoanele care au contractat Covid-19 anterior”, mai precizează sursa citată.

Ar putea fi salvarea Europei

Pe lângă autorităție franceze, studiile efectuate în Statele Unite și Italia au arătat același lucru, însă până la momentul actual, acestea nu au fost încă evaluate și de alți oameni de știință.

Administrarea unei singure doze de vaccin în cazul persoanelor deja infectate cu noul coronavirus ar putea fi soluția pe care o aștepta Europa. Cercetătorii din spatele lucrărilor suțin că o astfel de metodă va duce la economisirea dozelor de vaccin anti-covid, în contextul în care capacitatea de producție este limitată.

De asemenea, persoanele care nu au fost infectate sau care prezintă un risc mai mare în fața virusului ar putea fi salvate prin această simplă soluție descoperită și recomandată de Franța.

Pentru a pune în practică noua idee cât mai repede, Guvernul francez urmează, de regulă, sfaturile Înaltei Autorități de Santatate.