Marea Britanie oferă bani românilor ca să se întoarcă în țara natală! Ce sume le acordă Guvernul Britanic ca să plece din UK

31 ian. 2021
Marea Britanie oferă bani românilor ca să se întoarcă în țara natală! Ce sume le acordă Guvernul Britanic ca să plece din UK
Boris Johnson, premierul Marii Britanii

În prezent, în Marea Britanie se află peste 500.000 de români, care lucrează în această țară. Guvernul Britanic vrea să diminueze numărul migranților, astfel că au elaborat o schemă de ajutor de stat pentru ca aceștia să revină în țările de origine. Recent, pe lista pentru reîntoarcerea voluntară în statele de origine au fost adăugați și cetățenii din Uniunea Europeană, deci implicit și românii, anunță The Guardian.

Noua măsură este valabilă începând cu 1 ianuarie 2021 și nu a dus lipsă de critici până acum. Inițial aceasta se aplica doar unor categorii de migranţi, care includeau refugiaţi sau copii neînsoţiţi sub 18 ani.

Câți bani primesc migranții și implicit românii pentru a părăsi Marea Britanie?

Pentru a părăsi Marea Britanie, migranții pot primi biletele de avion şi un cec de 2.000 de lire, cu condiția ca aceștia să se restabilească în ţara de de unde provin şi au nevoie de ajutor. Sumele de bani ar trebuie să fie folosite pentru locuință, hrană și găsirea unui loc de muncă sau inițierea unei afaceri.

Așadar românii, care ar urma să revină definitiv în țara de origine, ar putea primi de la guvernul britanic 2000 de lire sterline, adică aproximativ 11.000 de lei, conform cursului oficial al BNR.

Centrul de Drept pentru Interes Public nu sunt de acord cu această măsură și consideră că are un impact negativ. Mai mult, nu ar fi în acord cu declarațiile executivului, care anunța că vrea să ajute migranții să se integreze.

Măsura aspru criticată de ONG-uri. Reacția autorităților britanice

Aceste mesaje duble legate de statutul de rezident, pe de o parte, şi reîntoarcere voluntară, pe de alta, subminează destul de serios afirmaţia guvernului potrivit căreia drepturile europenilor vulnerabili vor fi protejate după Brexit”, au tranmis aceștia.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a venit, în replică imediată, cu clarificări suplimentare.

Unele persoane ar putea decide să nu opteze pentru obţinerea rezidenţei în cadrul schemei EUSS şi poate nu-şi doresc să rămână în Marea Britanie la expirarea termenului de aplicare.

De aceea am scris organizaţiilor interesate pentru a-i informa că cetăţenii din spaţiul economic european care doresc să părăsească Marea Britanie sunt eligibili pentru a primi sprijin în acest sens în cadrul schemei de reîntoarcere voluntară în ţara de origine”.

Consiliului Comun pentru Bunăstarea Imigranţilor (JWCI) a avertizat asupra faptului că mii de muncitori europeni din sectorul esenţial de îngrijire, dar şi lucrătorii în construcţii, producţie şi agricultură riscă să-şi piardă statutul legal şi să fie evacuaţi din Regat.

Din 295 de lucrători în centrele de îngrijire chestionaţi de organizaţia caritabilă în lunile ianuarie-martie ale anului trecut, unul din şapte nu erau sigur ce presupune schema de rezidenţă şi unul din trei nu ştiau că există un termen limită de aplicare.

„Chiar şi dacă numai o mică fracţiune din rezidenţii estimaţi (din UE, EEA şi Suedia) nu vor putea aplica la timp, zeci de mii îşi vor pierde statutul peste noapte. În lipsa unor măsuri urgente, sectorul de îngrijire riscă să fie distrus”, a explicat acesta.