O mutație a COVID-19 s-a răspândit masiv în Marea Britanie. Cum se manifestă aceasta: mai are efect vaccinul?

21 dec. 2020
O mutație a COVID-19 s-a răspândit masiv în Marea Britanie. Cum se manifestă aceasta: mai are efect vaccinul?
O mutație a coronavirusului a fost descoperită în sudul Angliei la 1000 de persoane

România, dar și numeroase țări din Europa și din afara ei au decis suspendarea zborurilor din și spre Marea Britanie ca urmare a anunțului oficialilor britanici, care au transmis că o mutație a noului coronavirus a fost descoperită în sudul Angliei și se răspândește cu repeziciune. 

În plus toți cei care sosesc pe teritoriul țării noastre din Marea Britanie intră direct în carantină pentru 14 zile, se arată în ultimul comunicat al Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Ministrul Sănătății din Marea Britanie a explicat că noua variantă a COVID-19 se răspândește mult mai repede, dar că nu este mai periculos decât varianta inițială. Mai mulți experți au precizat că mutațiile la acest tip de viruși sunt ceva comun și că asta nu înseamnă că vaccinul nu este eficient.

Este eficient noul vaccin contra coronavirusului când apar mutații?

În Spania și China au fost înregistrare de asemenea numeroase mutații ale virusului. Uneori formele manifestate de pacienți au fost mai ușoare, alteori mai agresive și mai greu de controlat.

În Marea Britanie s-a început deja o campanie de vaccinare, dar în acest moment nu există date certe că serul de la Pfizer BioNtech este eficient și contra acestei noi mutații, deși autoritățile susțin că cei vaccinați vor fi protejați. Experții au explicat totuși și că probabil vaccinul va trebuie să sufere modificări anuale, la fel ca cel anti-gripal, pentru că și acest COVID-19 se poate schimba de la an la an, se arată în mai multe analize publicate pe CNN.

Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

„Noua variantă descoperită în Marea Britanie a suferit mai multe mutaţii în proteina matricială, prin modificări la nivel genetic, lipsesc doi amino-acizi, ceea ce explică răspândirea mai rapidă a virusului. O transformare similară a fost observată în vara în Asia de Est. Acolo însă variantă mutantă a SARS-CoV-2 a produs infecţii mai uşoare, întrucât coronavirusul devenise mai slab„, explică și jurnaliștii de la Deutsche Welle.

Autoritățile fac apel la populație să nu se panicheze cu privire la noile informări întrucât mutațiile sunt ceva firesc, dar în același timp recomandă păstrarea cu sfințenie a măsurilor de precauție.

Care este situația cazurilor COVID-19 în România până pe 21 decembrie

Grupul de comunicare strategică a anunțat astăzi, 21 decembrie, 2.489 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până în acest moment, pe teritoriul țării noastre au fost confirmate 593.783 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 501.896 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 14.481 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 20.12.2020 (10:00) – 21.12.2020 (10:00) au fost raportate 87 decese (45 bărbați și 42 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 23 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 28 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, pentru 5 pacienți decedați nu au fost înregistrate comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.430. Dintre acestea, 1.255 sunt internate la ATI.