Ordinul MS și CNAS a intrat în vigoare. Cum s-a modificat concediul medical

09 aug. 2021
Ordinul MS și CNAS a intrat în vigoare. Cum s-a modificat concediul medical

Începând din această lună, concediul medical al angajaților pentru boli obișnuite s-a redus, conform unui ordin al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. De asemenea, s-au adus mai multe modificări importante legislației privind indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Conform ordinului comun nr. 1.398/729/2021, durata concediilor medicale ce pot fi acordate într-un an de medicul de familie pentru incapacitate temporară de muncă s-a redus de la 30 de zile, cât era înainte, la 28 de zile.

„Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an”, transmite CNAS.

Astfel, conform noii legislații, după ce se atinge limita de 28 de zile calendaristice, concediul medical va putea fi acordat unui asigurat doar de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau, în caz de internare, de către medicul din spital.

Trebuie să vă prezentați la cabinetul medicului

De asemenea, de la începutul lunii august s-au făcut și alte modificări privind concediile medicale și modul în care sunt ele acordate. În cazul celor care un angajat lucrează la mai mulți angajatori și intră în concediu medical doar la unul dintre ei, acesta riscă să primească o amendă. În plus, atunci când o persoană solicită concediu medical, medicii trebuie să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii. Astfel, angajații monitorizați trebuie să se prezinte la consultații la cabinet sau, în cazuri speciale, acest lucru se poate face și prin consultații la domiciliu sau la distanță.

În acest context, după acordarea primei etape a concediului medical, dacă angajatul nu se mai prezintă pentru evaluarea stării de sănătate, precum și în situația în care evoluția stării de sănătate este favorabilă, medicii nu vor mai prelungi concediul medical.

Există însă și excepții. Medicii nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii pentru unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii și tuberculoză), pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A și pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum și în situația în care asiguratul este internat în spital.