Orașul din România, unde un ospătar încasează în medie 1000 de euro pe lună

Orașul din România, unde un ospătar încasează în medie 1000 de euro pe lună
Sursă Foto: Belize Bank

Pandemia a afectat enorm industria HORECA și foarte multe afaceri din acest domeniu s-au închis. Lanțurile mari de restaurante au reușit să supraviețuiască, în ciuda pierderilor mari, dar continuă să facă presiune la Guvern, pentru a primi ajutor de stat.

Până în prezent, deși sunt mulți cei care au aplicat pentru a primi sprijin de la autorități, puțini sunt și cei care au văzut banii. Însă nu doar patronii sunt afectați de această situație, ci și angajații, care s-au văzut cu salariile diminuate.

Ce salariu încasează un ospătar în Capitală

Totuși, specialistul în HR, George Butunoiu spune că în București situația nu este chiar atât de dramatică. În restaurantele de top, un ospătar încasează un salariu de aproximativ 1.000 de euro pe lună. La care se mai adaugă și bacșișurile lăsate de clienți, ceea ce la finalul lunii poate dubla suma încasată.

„O mie de euro cel puţin se câştigă într-o buna parte din restautantele din Bucureşti”, a spus George Butunoiu, un renumit specialist în recrutare,  într-o intervenție la Antena 3.

Angajații care primesc aceleași sume, indiferent de județul în care lucrează

Însă Capitala este o excepție. Aici sunt într-adevăr cele mai mari salarii în acest domeniu și de altfel cele mai mari din țară, dacă luăm în calcul salariu mediu, care este de 4.300 de lei.

Cluj și Timișoara înregistrează de asemenea cifre bune, 3.600 lei. Însă Harghita stă cel mai prost. Aici un ospătar încasează jumătatea sumei pe care o primeșe un omolog din București.

Singurii angajați care nu resimt aceste diferențe salariale sunt cei de la stat. Aceștia primesc sume similare, indiferent de județul în care se află, însă atunci când vine vorba de domeniul privat totul se schimbă.