Motivul real pentru care SUA a invadat Afganistan. Ce avere imensă are această țară: sunt resurse de care are nevoie întreaga planetă

21 aug. 2021
Motivul real pentru care SUA a invadat Afganistan. Ce avere imensă are această țară: sunt resurse de care are nevoie întreaga planetă

Deși Afganistanul este una dintre cele mai sărace țări din lume, în urmă cu zece ani oficialii militari americani au dezvăluit că țara stă pe o adevărată comoară care ar putea transforma fundamental viețile afganilor. Țara are zăcăminte minerale de care are nevoie întreaga planetă și au o valoare imensă. Toată lumea se întreabă acum ce se va întâmpla cu aceste resurse odată cu proclamarea Emiratului Islamic al Afganistanului.

Încă din 2010, oficialii militari americani și un grup de geologi au dezvăluit că țara, care se află la intersecția dintre Asia Centrală și Asia de Sud, stă pe zăcăminte minerale în valoare de aproape 1 trilion de dolari. Aceste resurse ar putea transforma complet economia și viețile afganilor, scrie CNN.

Dispune de metale vitale economiei viitorului

Aceste minerale precum fierul, cuprul și aurul sunt împrăștiate peste tot în provincii și există, de asemenea, minerale rare. Și poate cel mai important zăcământ pentru viitorul apropiat este litiul. Afganistanul, conform experților, are unul dintre cele mai mari depozite de litiu din lume – o componentă esențială, dar rară, a bateriilor reîncărcabile și a altor tehnologii vitale în combaterea crizei climatice.

„Afganistanul este cu siguranță una dintre cele mai bogate regiuni în metale prețioase tradiționale, dar dispune și de metale necesare pentru economia emergentă a secolului XXI”, a spus Rod Schoonover, om de știință și expert în securitate, fondatorul Ecological Futures Group.

Provocările de securitate, lipsa infrastructurii și secetele severe au împiedicat până acum extragerea acestor minerale valoroase. De asemenea, este puțin probabil să se schimbe situația sub controlul talibanilor. Cu toate acestea, există interes din partea unor țări precum China, Pakistan și India, care ar putea încerca să se angajeze în exploatarea acestor resurse, în ciuda haosului din regiune.

Afganistanul are un potențial imens

Chiar înainte ca președintele Joe Biden să anunțe retragerea trupele americane din Afganistan la începutul acestui an, pregătind astfel scena pentru revenirea talibanilor, perspectivele economice ale țării erau slabe. Chiar și așa, dezvăluirile despre bogăția minerală a Afganistanului, care s-au bazat pe anchete anterioare efectuate de Uniunea Sovietică, au oferit o speranță uriașă.

Cererea de metale precum litiu și cobalt, dar și elemente rare, precum neodimul, crește în toate țările lumii datorită trecerii la mașini electrice și la alte tehnologii curate. Litiul, nichelul și cobaltul sunt cruciale pentru aceste baterii și în prezent, trei țări – China, Republica Democrată Congo și Australia – dețin 75% din producția globală de litiu, cobalt și metale rare.

Dar acest lucru s-ar putea schimba, având în vedere că guvernul SUA a estimat în urmă cu un deceniu că depozitele de litiu din Afganistan ar putea rivaliza cu cele din Bolivia, țară care găzduiește cele mai mari rezerve cunoscute din lume.

„Dacă în Afganistan se înregistrează câțiva ani de pace, permițând astfel dezvoltarea industriei de resurse minerale, ar putea deveni una dintre cele mai bogate țări din zonă în decurs de un deceniu”, a declarat Mirzad de la US Geological Survey pentru revista Science în 2010. El a condus Studiul geologic din Afganistan.