Miliardarul ceh Petr Kellner, patronul Pro Tv este pregătit de o nouă achiziție importantă. Ce vrea să mai cumpere

11 mart. 2021
Miliardarul ceh Petr Kellner, patronul Pro Tv este pregătit de o nouă achiziție importantă. Ce vrea să mai cumpere
Petr Kellner

La 56 de ani, Petr Kellner este cel mai bogat om din Cehia și unul dintre cei aproximativ 2000 de miliardari ai lumii. Din anul 2019, acesta a devenit și patronul Pro Tv, după ce americanii  de la AT&T i-au vândut grupul de 30 de televiziuni, care erau controlate de Central Media Enterprise

Cu o avere estimată la 20 mld. dolari, Kellner consideră România foarte atractivă pentru investiții și este pe punctul să cumpere noi spaţii în țara noastră. „PPF Real Estate este interesat să îşi dezvolte portofoliul pe plan local“, anunță Ziarul Financiar. În următoarea perioadă se va stabili exact și ce clădiri vor achiziționa.

Cât a costat Pro Tv

În anul 2019, Petr Kellner devenea noul proprietar al Pro TV, după cel a cumpăra tot grupul Central European Media Enterprise (CME), care aparținea la acel moment companiei americane AT&T. Tranzacția a fost una record, de 2,1 miliarde de dolari și achiziția s-a făcut prin fondul său de investiţii PPF. Costul atât de ridicat a fost pentru toate cele 30 de televiziuni, pe care le deținea CME, nu doar pentru Pro Tv.

Acestea se aflau în România, Cehia, Bulgaria, Slovacia şi Slovenia. În țara noastră cel care a dezvoltat Pro Tv a fost Adrian Sârbu, care s-a asociat în anii 90 cu milionarul Ronald Lauder, care i-a finanțat și Aleph News acum.

„Comitetul special al boardului, împreună cu consilierii noştri, a condus un proces extins de revizuire a alternativelor pe care le are CME, ceea ce a însemnat implicarea mai multor parteneri strategici şi financiari. Anunţul de astăzi de vânzare a CME către PPF reafirmă angajamentul nostru în a livra valoare pentru acţionari“, declara John Billock, preşedinte al boardului CME, după anunţarea tranzacţiei.

Ce companii deține Petr Kellner

Petr Kellner este de profesie economist și a studiat la Praga. Inițial el a vândut produse de birotică şi papetărie, dar s-a orientat foarte bine în perioada privatizărilor şi a cumpărat cel mai mare asigurător din Cehia. De aici a început ascensiunea lui.

Astăzi, fondul de investiții creat de el, PPF controlează numeroase companii din domenii diferite, printre care compania financiară cu activităţi în sectorul nonbancar Home Credit, ce operează în zece pieţe. Cu active de peste 49 miliarde dolari şi un profit net de peste 950 milioane dolari în 2018, vehiculul de investiţii PPF controlează peste 20 de companii, printre care PPF Banka (bancă), Air Bank (bancă), PPF Real Estate Holding, PPF Life Insurance (asigurări de viaţă – Rusia), ClearBank (bancă), Telenor CEE (operator telecom cu circa 9 milioane de clienţi).

În cadrul tranzacţiei cu CME, PPF s-a înţeles să plătească cu 30% mai mult decât valoarea din piaţă a acţiunilor CME din primăvară, când grupul de televiziuni a anunţat că evaluează mai multe alternative pentru viitorul companiei.