Frații Dedeman ar putea face mișcarea anului. Tranzacție surpriză înregistrată la BVB

05 ian. 2021
Frații Dedeman ar putea face mișcarea anului. Tranzacție surpriză înregistrată la BVB

Adrian și Dragoș Pavăl, proprietarii companiei Dedeman ar putea face mișcarea momentului pe piața bursieră. A ieșit la lumină o tranzacție specială cu un număr de peste 370 de milioane de acțiuni.

Datele Bursei de Valori de la București arată că pe data de 4 ianuarie, în sistemul BVB au fost înregistrate două tranzacţii speciale (DEALS) cu un număr de 370,8 milioane de acţiuni ale producătorului de cărămizi Cemacon Cluj (simbol bursier CEON), controlat de fraţii Pavăl de la Dedeman, în valoare de 122,4 milioane de lei, notează Ziarul Financiar.

Cum arată tranzacțiile ”speciale” ale fraților Dedeman

Conform sursei citate, prima tranzacție a fost efectuată cu un număr de 296,6 milioane de acţiuni și a fost de 97,9 milioane de lei. În ceea ce privește cea de a doua tranzacţie, aceasta a fost efectuată cu un număr de 74,2 milioane de acţiuni și s-a ridicat la 24,5 milioane de lei.

Un alt lucru important de menționat este faptul că întreg pachetul de acţiuni, schimbat la un preţ cu 1,5% în scădere faţă de şedinţa precedentă, corespunde unui procent de 73,3% din capitalul social al emitentului şi coincide cu deţinerea Dedeman SRL, mai arată calculele realizate de Ziarul Financiar.

Tranzacțiile rămân un mister

Totuși, până la momentul actual este un mister total ce se va întâmpla cu aceste acțiuni. Conform sursei citate, până în prezent la bursă nu au fost raportaţi investitorii.

Cu alte cuvinte, nu este încă clar dacă este o tranzacţie de vânzare/cumpărare sau pur și simplu de o mutare a pachetelor deţinute de fraţii Dedeman de la o societate la alta, aşa cum au făcut în trecut şi la alte companii din portofoliul lor.

Cemacon Cluj are 169,4 milioane de lei capitalizare şi este controlat în proporţie de 73,3% de Dedeman, în timp ce vehiculul de investiţii PIF Industrial, controlat de asemenea de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, are 16,7% din numărul total de acţiuni.

Magazin Dedeman

Cum au ajuns să încaseze frații Dedeman sume atât de mari

Povestea fraților Dedeman pare una ruptă din filme. Cei doi s-au născut într-o familie săracă, iar totul a început de la Dragoş Pavăl, fratele cel mare, care a fost repartizat la o fabrică de confecţii, după ce a terminat Facultatea de Informatică.

Odată cu finalizarea studiilor, acesta s-a angajat informatician la întreprinderea magazinelor de stat, unde a realizat un soft de contabilitate și a învățat toate tainele comerțului.

Având în vedere veniturile nu foarte satisfăcătoare, antreprenorul a decis să își deschidă ceva al său și a înființat buticul din Bacău. Nu a avut prea mulți bani, dar socrii i-au fost alături la început de drum.

Cu banii primiți, Dragoș, împreună cu fratele său, Adrian și-au cumpărat o Dacia Break cu care aduceau marfă din Rusia și o vindeau la preț dublu în târgurile din Craiova.

La doar un an după această activitate, frații Dedeman au preluat un magazine de mobilă, iar rezultatul a întrecut orice așteptare. Treptat, cei doi frați au făcut mai multe împrumuturi bancare și au reușit să se extindă în întreaga țară.