Mai merită să păstrezi banii în bancă? Ce spun specialiști: cum calculează acum băncile dobânzile

07 sept. 2021
Mai merită să păstrezi banii în bancă? Ce spun specialiști: cum calculează acum băncile dobânzile

Epoca dobânzilor generoase la bănci, când era rentabil să-ți depozitezi economiile acolo a apus se pare pentru că tot mai multe țări au introdus dobânzile negative la sume de bani semnificative. În plus, băncile îți iau bineînțeles bani pentru a-ți ține aceste sume și te poți chiar trezi pe minus când vrei să-i retragi.

Vicepreședintele Băncii Naționale a Elveției (SNB), Fritz Zurbruegg, spune că în cel mai bun caz, dobânzile la depozite pe plan global vor rămâne scăzute. În realitate însă, sunt mari șanse ca dobânzile negative să devină un standard adoptat global.

„Este de aşteptat ca pe plan global ratele dobânzilor să rămână nemodificate în următoarea perioadă”, a afirmat oficialul, într-un discurs rostit la Universitatea din Lucerna.

De ce se întâmplă acest lucru

În spatele acestei tendințe se află, de fapt, anumiți factori, precum îmbătrânirea populaţiei şi declinul productivităţii, în timp ce băncile centrale din economiile avansate adoptă politici monetare expansioniste.

„O astfel de politică este necesară în continuare pentru a contracara impactul crizei provocate de pandemia de Covid-19. Prin urmare, este de aşteptat ca ratele dobânzilor să rămână la un nivel scăzut încă un timp. Considerăm că în acest moment vulnerabilităţile de pe piaţa imobiliară sunt la un nivel ridicat”, a avertizat Zurbruegg.

Banca Naţională a Elveţiei a menţinut din 2015 rata dobânzii la minus 0,75% pentru depozitele constituite la SNB. De asemenea, instituția financiară intervine pe pieţele valutare, pentru a opri aprecierea francului elveţian. Și aceasta pentru că moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.

Politica monetară ultra-expansionistă a SNB face atractive investiţiile în proprietăţi imobiliare din Elveţia. Creşterea puternică a pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare înseamnă că au crescut riscurile la adresa stabilităţii financiare, a avertizat vicepreşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei.

Nu în ultimul rând, Zurbruegg mai spune că există riscul ca sistemul bancar să se confrunte cu pierderi considerabile dacă ratele dobânzilor se majorează abrupt, în ciuda faptului că rezervele de capital vor face ca majoritatea băncilor să poată absorbi pierderile.