Vreți să vă amânați ratele la bănci în această perioadă? Ce condiții trebuie să îndepliniți și până când puteți depune cererea

12 mart. 2021
Vreți să vă amânați ratele la bănci în această perioadă? Ce condiții trebuie să îndepliniți și până când puteți depune cererea
Sursă Foto: Belize Bank

Din cauza pandemiei, mulți români au rămas fără joburi și implicit fără banii de rate. Sau pur și simplu bugetul lor s-a micșorat considerabil din cauza faptului că au fost nevoiți să-și închidă afacerile. Sectorul HORECA a fost foarte afectat, dar și magazinele de haine au avut de suferit. De exemplu, complexul Unirea a rămas aproape gol.

Din cauza situației create, a fost creat un cadru legislativ care să permită românilor afectați de criză să-și amâne plata ratelor la bănci. Suspendarea se poate cere pentru o perioadă de maxim nouă luni, iar cererile se depun la instituțiile bancare sau nebancare de unde a fost luat creditul.

Doar până luni 15 martie 2021 se mai poate face acest lucru. Măsura este valabilă doar pentru creditele contractate până pe 30 martie 2020. Se poate opta pentru suspendarea între o lună și nouă lună, doar pentru acest an.

Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să ceară amânarea ratelor la credite

– să nu existe restanţe la plata creditului;

– să fie depusă o cerere la instituția bancară sau nebancară până pe 15 martie 2021;

– să declare pe proprie răspundere că veniturile au scăzut ca urmare a pandemiei;

– amânarea ratelor să nu depăşească 9 luni cumulate în anii 2020 şi 2021.

Suspendarea plății la credite nu înseamă ștergerea ratelor, ci o plată cu dobândă mai târziu

Atenție mare, însă. Amânarea plății creditelor vine și cu un cost! Ratele din perioada de suspendare nu dispar şi nici nu vor fi ”îngheţate”, ci vor fi adăugate la costul total al creditului după expirarea acestei perioade de amânare. Ratele pentru creditele ipotecare vor crește cu până la 13%, iar cele pentru creditele de nevoi personale cu 6%.

Peste 560.000 de debitori au beneficiat până acum de această măsură, ceea ce înseamnă 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar.