Lovitură puternică pentru toți cei care au centrală electrică! Cu cât le vor crește facturile la gaze peste doar două luni

09 sept. 2021
Lovitură puternică pentru toți cei care au centrală electrică! Cu cât le vor crește facturile la gaze peste doar două luni
Sursa foto: Erik Mclean, Unsplash

Se pare că iarna aceasta va fi destul de dificilă din punct de vedere al prețurilor la încălzire. Datorită creșterii prețului gazelor naturale, mulți clienți s-au trezit cu o majorare a prețului pe kilowatt oră, ce ajunge și la 38%. Este și cazul Engie care a trimis deja notificare și, în plus, spune că toți furnizorii din România procedează la fel.

„Modificarea prețului gazelor naturale intervine pe fondul condițiilor de achiziție a gazului atât în România, cât și în Europa, care au înregistrat, din aprilie până în prezent, o creștere fără precedent pentru perioada de livrare octombrie 2021 – martie 2022, depășind valoarea de 0,210 lei/kWh”, scrie în notificarea pe care Engie România a trimis-o către clienții săi, conform libertatea.ro.

Compania a trimis acte adiționale și detaliază astfel prețul final către clienții săi: 0,175 preț gaze naturale, 0,009 preț de transport, 0,03013 tarif de distribuție, 0,21413 preț total fără TVA, rezultând un preț total de 0,25481 cu tot cu TVA. Nu este precizat exact cu cât se majorează prețul, dar în urma unui calcul simplu, de la 1 noiembrie, prețul gazului se va mări de la 0,18460 la 0,25481, ceea ce înseamnă o creștere de 38%.

Care sunt motivele acestei creșteri

Conform notificării trimise de cei de la Engie, creșterea prețurilor la gaze naturale „a apărut ca urmare a dezechilibrului dintre cerere şi ofertă”.

Mai exact, din cauza creșterii cererii de gaze naturale generată de redresarea economică post-pandemică și de nevoile de înmagazinare de gaze naturale din această vară pentru a acoperi necesarul de consum din timpul iernii, cât şi pentru producerea energiei electrice. De asemenea, din cauza presiunii asupra ofertei de gaze naturale disponibile în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la preţurile din piețele regionale.

Ce spun specialiștii

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a comentat această creștere de prețuri. Acesta spune că, dincolo de creșterea prețului gazelor pe piețele internaționale, noile tarife au „un caracter speculativ”.

„Eu aș fi curios să aflu explicația companiei pentru aceste scumpiri. Este clar că există o diferență între cerere și ofertă, că avem o creștere a cantității de gaze din importuri, care nu întotdeauna au fost achiziționate la prețuri mult mai ridicate, însă cred că un rol îl joacă și caracterul speculativ”, spune Dumitru Chisăliță.

„În principiu, majoritatea furnizorilor de gaze, atât pe piața casnică, cât și pe piața noncasnică, au avut un astfel de comportament”. „Sunt puțini cei care nu au venit cu aceste notificări”, precizează el.