Comoara ținută la secret care se află în România. Sunt în joc miliarde de euro, banii oamenilor

03 sept. 2021
Comoara ținută la secret care se află în România. Sunt în joc miliarde de euro, banii oamenilor

România stă pe o adevărată comoară în valoare de câteva miliarde bune de euro, iar aceasta nu a fost până acum exploatată. Țara noastră ar putea realiza astfel în doar 5-6 ani o performanță în acest domeniu pe care Marea Britanie a înregistrat-o în 20 de ani. 

Niculae Havrileţ, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, declara în urmă cu ceva vreme că România are un potenţial eolian uriaş, de peste 70.000 de MW, în Marea Neagră şi țara noastră ar putea folosi această energie inclusiv pentru producţia de hidrogen. Comparativ, România are un consum orar de electricitate de aproximativ 8.000 – 10.000 de MW.

„Vrem ca din Fondul de Modernizare, fond alimentat din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon, să promovăm în continuare producţia de energie din surse regenerabile, în special offshore wind. Datorită simplificării tehnologiei, succesul înregistrat de Marea Britanie în acest sector în 20 de ani România ar putea să îl ajungă în 5-6 ani”, spunea fostul oficial.

Estimarea a fost făcută în baza unui studiu de fezabilitate realizat de Banca Mondială pentru zona Mării Negre. „Există aici un potenţial uriaş. Doar în zona apelor costiere, România are o posibilitate de înfiinţare a unor parcuri eoliene de 72.000 de MW”, spunea acesta.

România ar putea exporta energie electrică

„Realizarea unor parcuri eoliene offshore ar permite României să exporte o parte din energia electrică şi să producă hidrogen”, explică Havrileţ.

Conform celor spuse de el, producătorii de gaze Romgaz şi Petrom au în vedere dezvoltarea unui proiect comun prin care să producă hidrogen într-un parc eolian în Dobrogea, o premieră pentru piaţa din România.

„În primul rând, iniţiativa celor doi mari producători de gaze naturale, Romgaz şi Petrom, care, printr-o acţiune comună, doresc să înfiinţeze prima fermă de producţie a hidrogenului din surse eoliene, în zona Dobrogea. Pentru că tehnologia este foarte scumpă, există o iniţiativă ca acest hidrogen fabricat în premieră să fie utilizat în zona producătorilor de energie electrică din Delta Dunării, întrucât nu sunt permise acolo realizările de conducte de gaze sau alte investiţii din cauza restricţiilor de mediu”, mai declara acesta.