Limitele dezinfectantului pentru mâini. Cât este de eficient și cât de bine te protejează în fața virușilor

16 feb. 2021
Limitele dezinfectantului pentru mâini. Cât este de eficient și cât de bine te protejează în fața virușilor
Dezinfectant pentru mâini

Dezinfectantul pentru mâini a devenit accesoriul nelipsit din buzunarele și gențile oricui. În acestă perioadă, trebuie să ne protejăm, iar conform indicațiilor date de specialiștii, dezinfectantul rămâne singura soluție optimă pentru a fi în siguranță.

Puțini știu însă cât de eficient este dezinfectantul pentru mâini și cât timp își face efectul. Folosindu-l putem evita spălarea pe mâini însă cât de sigur este acesta și cât de în siguranță ne putem simți după ce în folosim?

Cât de eficient este dezinfectantul

În ultimul an au fost efectuate mai multe studii care au testat eficiența dezinfectantului pentru mâini. Conform rezultatelor obținute, produsele de dezinfectare a mâinilor care conţin minimum 70% alcool s-au dovedit a fi germicide rapide, dar efectul a fost de scurtă durată.

Cu alte cuvinte, dezinfectantul pentru mâini ucide virușii doar atunci când este aplicat, așa că, orcice lucru atins după uscarea acestuia ne poate contamina din nou, motiv pentru care trebuie să îl folosim destul de des și trebuie să îl avem cu noi mai tot timpul, mai ales atunci când avem o serie de întâlniri și în special la cumpărături.

În cât timp se usucă

Probabil vă întrebați acum în cât timp se usucă dezinfectantul pentru mâini și care este timpul lui de protecție. Ei bine, studiile au demonstrat că timpul de uscare al dezinfectantului este de 20 de secunde. În tot acest timp el este eficient.

Dacă însă aplicăm gelul, iar apoi atingem un obiect, sau dăm mâna cu cineva, el trebuie folosit din nou pentru a distruge noile bacterii de pe mâini. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că așteptăm să se usuce dezinfectantul pentru a fi siguri că suntem în siguranță.

Pentru cine este indicat? Ei bine, oricine îl poate folosi, însă pentru persoanele care nu au acces atât de des la apă și săpun, dezinfectantul ar trebui să fie indispensabil. Mare atenție, nu este un înlocuitor pentru spălatul pe mâini, însă poate fi o soluție bună și sigură atunci când nu putem face aceast lucru.

Înainte de a ne baza pe el, trebuie să ținem cont de toți acești factori, în caz contrar, ne putem îmbolnăvi fără să ne dăm seama.