Care este cea mai eficientă mască de protecție. Brandul nu contează deloc. Există un singur model sigur

Care este cea mai eficientă mască de protecție. Brandul nu contează deloc. Există un singur model sigur
corona - covid-19 concept picture with a man wearing face masks

Masca de protecție a devenit accesoriul nelipsit din vestimentația oricărei persoane. Fie că vrem sau nu vrem, aceasta este obligatorie, însă cât de eficientă este? Nu toate măștile din comerț ne protejează împotriva virusului așa cum sperăm noi.

CNN a publicat o listă a modelelor de măști de protecție. Conform sursei citate, o singură mască ar putea fi modelul care poate pune ”capăt pandemiei”, dat fiind faptul că are un filtru extrem de eficient.

Care este cea mai eficientă mască

Conform listei publicate de CNN, măștile N95 sunt cele mai bune când vine vorba despre filtrarea unor particule extrem de mici. Asta pentru că filtru funcționează captând particulele neutre precum virusurile sau bacteriile, chiar înainte ca acestea să treacă prin mască.

Aceste măști sunt conoscute de asemenea și sub denumirea de ”aparate respiratorii de unică folosință”. Dr. Abraar Karan, de la Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School este de părere că dacă fiecare persoană ar purta o astfel de mască timp de patru săptămâni, acest lucru ”ar putea pune capăt pandemiei”.

În ciuda faptului că tot mai mulți experți din domeniu insistă cu lansarea măștilor N95 la nivel național, din păcate, la momentul actual, aceste măști rămân rezervate doar pentru cei din prima linie, adică medicii și asistenții. Este de înețeles acest lucru, dat fiind faptul că ar fi nevoie de un număr prea mare de măști pentru a asigura necesarul populației.

Masca de protectie N95

Cele mai folosite măști din Europa

Dacă în Statele Unite personalul medical se bazează pe măștile N95, în Europa, lucrurile stau diferit. Germania, Franța, dar și alte țări europene se bazează pe măștile FFP1 și FFP2.

Acest „P“ înseamnă că masca este puternic rezistentă la ulei și poate fi utilizată pentru a proteja împotriva aerosolilor non-uleioși și uleioși, spre deosebire de, „N“ de la N95, care înseamnă că masca de protecție nu este rezistentă la ulei și nu poate fi utilizată într-un mediu cu aerosoli pe bază de ulei.

Făcând o simplă comparație, un filtru FFP1 are o eficiență minimă de filtrare de 80%, un FFP2 este 94% eficient și un FFP3 este 99% eficient împotriva bolilor infecțioase cu transmitere prin aer.

Masca de protectie FFP

Diferența dintre măștile chirurgicale și cele de pânză

Oamenii de rând însă nu ajung să folosească niciodată astfel de măști. Cei mai mulți apelează la măștile chirurgicale, de unică folosință. Puțini știu însă că acestea au rolul să „ajute la blocarea picăturilor de particule mari, stropilor, spray-urilor sau stropilor care pot conține germeni (viruși și bacterii), asigurând să nu ajungă la gură și nas“, potrivit FDA.

Spre deosebire de măștile menționate anterior, măștile chirurgicale nu „filtrează sau blochează particule foarte mici din aer care pot fi transmise prin tuse, strănut sau anumite proceduri medicale“, mai precizează sursa citată.

Un lucru important de știut este faptul că măștile de protecție care sunt de calitate, sunt realizate din trei straturi de țesătură, fabricate de obicei din plastic. În ceea ce privește stratul superior de țesătură, acesta este colorat este fabricat din polipropilenă filată de calitate medicală.

Cât de eficiente sunt?

Pe lângă măștile chirurgicale, anumite persoane apelează și la măștile din pânză. Ele sunt mai ”prietenoase”, datorită faptului că sunt colorate și oricine își poate alege ce model dorește. Din păcate însă, nu mulți știu că aceste măști au o eficiență de până la 26%.

Totuși, totul depinde de cum sunt realizate. CDC subliniează faptul că, ”mai multe straturi de pânză cu un număr mai mare de cusături au demonstrat performanțe superioare comparativ cu straturile unice de pânză cu un număr mai mic de cusături, filtrând în unele cazuri aproape 50% din particulele fine sub 1 micron“.