Institutul Național de Statistică (INS) a prezentat ultimele date în ceea ce privește pensia medie în România. Datele publicate arată că aceasta a crescut cu 0,7% în trimestrul al doilea al anului față de primul trimestru, dar scoate în evidență și anumite discrepanțe.
Conform datelor publicate de INS, numărul mediu de pensionari a fost de 5.085.000 de persoane. Această valoare a scăzut cu 14 mii de persoane față de trimestrul precedent. De asemenea, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.657.000 mii persoane, cifră care consemnează, de asemenea, o scădere cu 8 mii persoane față de trimestrul precedent.
În ceea ce privește valoarea medie a pensiei lunare în România, aceasta a ajuns la 1.661 de lei, în creștere ușoară față de primul trimestru. Totodată, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.601 de lei, în creștere cu 0,3% față de trimestrul anterior.
De menționat că, pensia medie lunară se calculează luând în considerare sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari, adică de asigurări sociale, invaliditate, urmaș, care sunt plătite de casele de pensii.
Pensia medie de asigurări sociale înregistrează discrepanțe semnificative de la un județ la altul, ecartul ajungând și la 850 de lei în trimestrul al doilea. Astfel, valorile cele mai mici s-au înregistrat în județele Botoșani (1.272 lei), Giurgiu (1.279 lei) și Vrancea (1.298 lei), în timp ce valorile cele mai mari au fost consemnate în Hunedoara (2.122 lei), București (2.024 lei) și Brașov (1.889 de lei), arată datele INS.
De asemenea, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10 în România. Acesta a variat însă semnificativ pe județe. Dacă în Ilfov era de numai 4 pensionari la 10 salariați, ajunge la 16 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman, 15 la 10 în județul Giurgiu și 14 la 10 în județele Botoșani și Vaslui.
Un alt aspect ce trebuie menționat este că raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 53,2% în cel de-al doilea trimestru, în scădere față de raportul de 54,6% înregistrat în primul trimestru al anului.