De necrezut! Câți pensionari încasează pensii speciale și la ce valoare ajunge pensia medie pentru aceștia

17 feb. 2021
De necrezut! Câți pensionari încasează pensii speciale și la ce valoare ajunge pensia medie pentru aceștia
Pensia medie a crescut în ultimul trimestru al anului/ Photo by Vlad Sargu on Unsplash

Eliminarea pensiilor speciale este cerută insistent în ultimele zile de partidele politice, însă câți dintre noi știm câți pensionari încasează astfel de sume și care este valoarea lor reală? Ministrul Muncii, Raluc Turcan a prezentat niște date despre care nu s-a vorbit niciodată până acum.

Știm că pensiile speciale sunt consistente și mai știm că mii de oameni le încasează, însă care este adevărul? Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunțat că la momentul actual există 9.500 de beneficiari de pensii speciale în România.

Ce valoare are pensia medie ”specială”

Probabil vă întrebați acum la cât ajunge pensia medie pentru aceste persoane. Ei bine, conform declarației ministrului Muncii, suma se învârte în jurul celei de 9.600 de lei. De cealaltă parte, restul pensionarilor români încasează o pensie medie de 1.500 de lei, aproape de 10 ori mai mică decât cea a beneficiarilor pensiilor speciale.

Raluca Turcan a mai precizat că acesta este și motivul principal pentru care mulți oameni resimt o anumită ”inechitate” și de asemenea, motivul pentru care aceste pensii trebuie să dispară.

„În momentul de faţă avem 9.500 de beneficiari de pensii speciale şi pensia medie pentru aceştia este undeva de 9.600 de lei, în timp ce în sistemul de pensii publice avem aproximativ 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei şi în total în România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul pensiei medii.

Normal că toată lumea resimte ca o inechitate ceea ce s-a întâmplat în timp prin vot în Parlament pe sistemul de legi speciale”, a subliniat ministrul Muncii, la Realitatea Plus.

Ce schimbări sunt așteptate la pensiile speciale

După ce a explicat diferența uriață între pensia medie specială și cea încasată de pensionarul de rând, ministrul Muncii a mai adăugat că pensiile şi veniturile trebuie să crească echitabil, iar în materie de pensii trebuie urmărit principiul contributivităţii.

Cu alte cuvinte, Raluca Turcan este de părere că cel mai corect este să existe contributivitate şi stagiu de cotizare astfel încât la muncă egală, pregătire egală, condiţii şi perioadă de cotizare egale să existe şi o pensie echitabilă.

Ministrul Muncii cataloghează drept profund inechitabilă actuala Lege a pensiilor, precizând faptul că majorarea „din pix” a pensiilor cu 40% a creat un orizont de aşteptare care nu poate fi susţinut în actualele condiţii bugetare.

„Politicieni la ceas de alegeri s-au gândit din pix să spună că pensiile trebuie crescute cu 40%, au creat un orizont de aşteptare care în condiţiile bugetare actuale nu poate fi susţinut. Pentru majorarea pensiilor cu 14% la 1 septembrie anul trecut, efortul bugetar este de circa 8 miliarde de lei. Întreg efortul de combatere a pandemiei a fost de circa 16 miliarde de lei. Aici avem bugete extrem de mari.

În materie de pensii trebuie să te gândeşti la întregul efort bugetar, cât de mult pot creşte pensiile, cât de echitabilă este această majorare şi noi optăm pentru o formulă în care să crească mai repede pensiile mai mici şi să le ajungă din urmă pe cele care au crescut mai repede, şi să punem un pic degetul şi pe pensiile speciale. Cu toate că nu sunt mulţi beneficiari, aproximativ 9.500, există atâta inechitate creată încât toată societatea uneori parcă tinde să uite de probleme le zilnice, de nivelul scăzut al pensiilor, şi să spună da de ce?”, a mai adăugat Turcan.

Cât timp durează recalcularea pensiilor

Raluca Turcan a vorbit și despre situația pensiilor. Ministrul a anunțat că în doar un an şi jumătate aproximativ 5 milioane de dosare de pensii ar putea fi puse în format electronic, iar ulterior vor intra la recalculare.

De asemenea, ministrul Muncii a mai adăugat că la momentul actual există aproximativ 250.000 de pensii de agricultori în format eletric, dosare care vor fi luate pe rând pentru a introduce datele în format electronic.

Alte 3,6 milioane de dosare au alte probleme. Ele sunt într-un format „semi-învechit”, iar 1,3 milioane într-un format care poate fi preluat mai repede. Ea mai adăugat că un astfel de efort a mai fost făcut în perioada 2005-2008, atunci când au fost recalculate un milion de pensii.

„Avem aproximativ 250.000 de pensii de agricultori în format letric. Dacă cineva şi-ar fi dorit să le recalculeze ar fi trebuit să se gândească să le pună în format electronic astfel încât toate datele să fie introduse. 250.000 de dosare vor fi luate unul câte unul. Mi-am propus în fiecare săptămână să fiu la casele de pensii în teritoriu să văd cum decurge acest proces. Mai avem 3,6 milioane de dosare într-un format semi-învechit şi 1,3 milioane de dosare într-un format care ar putea fi preluat mai repede.

Acest efort am vrea să îl facem într-un an şi jumătate, încercând ca pe fonduri europene să suplimentăm capacitatea caselor judeţele de pensii. Într-un an şi jumătate aceste aproximativ 5 milioane de dosare să fie puse în format electronic şi ulterior să intre la recalculare, procedură care durează foarte puţin. S-a mai făcut un asemenea efort între 2005 şi 2008, în trei ani de zile s-au recalculat un milion de pensii, atât„, a mai spus ministrul Muncii.