Guvernul schimbă iar legea pensiilor. Ce trebuie să știe toți pensionarii. Unii vor încasa mai puțini bani

31 aug. 2021
Guvernul schimbă iar legea pensiilor. Ce trebuie să știe toți pensionarii. Unii vor încasa mai puțini bani

După ședința de Guvern de luni, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu a anunțat că s-a luat o decizie în ceea ce privește cumulul pensiei anticipate cu salariul. Acesta a punctat că Ministerul Finanţelor nu a fost de acord cu ordonanţa de urgență care prevedea acest lucru și a explicat de ce.

Cu toate că au existat voci care au spus că s-a dorit ca pensia anticipată să poată fi cumulată cu salariul se pare că acest lucru nu este posibil. Guvernanții au respins astfel acea parte a Ordonanței de Urgență care făcea referire la acest aspect.

„Noi nu am fost de acord cu această propunere şi ca urmare am făcut observaţii. În ordonanţa adoptată astăzi s-a scos această prevedere. Deci nu se poate cumula pensia anticipată sau anticipată parţial cu salariul”, a spus ministrul Finanțelor.

Impact bugetar prea mare

Dan Vîlceanu a precizat că Ministerul Finanţelor nu a fost de acord cu această măsura, pentru că impactul bugetar era unul mult prea mare. Totuși, ministrul a lăsat o portiță de scăpare și a spus că Executivul poate reveni asupra deciziei, „dacă ministrul Muncii vine cu o altă explicație”.

„Această ordonanţă avea în cuprinsul ei şi chestiuni legate de grupele de muncă, de evaluarea grupelor de muncă. Deci acea parte a fost adoptată. Partea cu pensia şi salariul, sau pensia anticipată sau parţial anticipată şi salariul nu a fost adoptată. S-a scos. Era un impact bugetar consistent, iar în momentul în care soliciţi pensionarea anticipată înseamnă că există anumite cauze care, eu ştiu, te pun în imposibilitatea de mai lucra până la limita de vârstă.

Dacă poţi lucra până la limita de vârstă atunci rămâi în câmpul muncii şi lucrezi şi atunci când ajungi la limita de vârstă primeşti pensie. Dar în acest moment v-am spus impactul bugetar e unul consistent şi nu am putut noi să fim de acord cu aşa ceva. Dacă în Parlament sau într-o altă, eu ştiu, explicaţie pe care Ministerul Muncii o poate aduce, atunci vom analiza la acel moment”, a afirmat Dan Vîlceanu.