Banii acestor români vor fi tăiați. Când se vor majora, de fapt, pensiile și când ar putea reapărea sporurile bugetarilor

19 feb. 2021
Banii acestor români vor fi tăiați. Când se vor majora, de fapt, pensiile și când ar putea reapărea sporurile bugetarilor
Florin Cîțu, premierul României

Guvernul României a fost pus într-o situație fără precedent. Criza pandemică a afectat economia țării din toate punctele de vedere, iar premierul Florin Cîțu a găsit o singură soluție. Bugetul de stat va fi împărțit într-un mod inedit de această dată.

Premierul Florin Cîțu a anunțat adoptarea unui nou act normativ. Noul OUG adoptat îngheață pensiile și salariile, amână sporurile anumitor bugetari, elimină anumite venituri și poartă numele de ”ordonanța austerității”.

Ce prevede ”ordonanța austerității”

Ordonanța austerității este un OUG inedit. Potrivit premierului, aceasta era necesară pentru aprobarea legii bugetului, iar schimbările pe care le aduce vor fi destul de dure pentru majoritatea bugetarilor.

Aveam nevoie de această OUG pentru a aproba legea bugetului. Mâine vom avea sedinta de Guvern pentru a aproba bugetul pe 2021”, a decalarat premierul Florin Cîțu.

De asemenea, el a explicat impactul fiecărei măsuri în parte asupra bugetului. Tăierile se vor răsfrânge asupra sporurilor și asupra voucherelor de vacanță. Salariile vor îngheța, iar majorarea pensiei va fi amânată pentru doi ani.

Fără vouchere de vacanță

Conform declarațiilor făcute de premier, bugetarii nu vor mai avea vouchere de vacanță în acest an, iar acest lucru înseamnă 0,5 din PIB.

”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în anul 2021, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin

Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, cu modificările și completările ulterioare, nu acordă vouchere de vacanță”, prevede ordonanța.

Pensiile vor fi înghețate

Dacă vă întrebați ce se va întâmpla cu pensiile, ei bine ele nu vor fi majorate prea curând. Premierul Florin Cîțu a anunțat că majorarea acestora va fi amânată pentru anul 2023, lucru ce reprezintă 0,8 din PIB.

Cu alte cuvinte, pe tot parcursul anului, valoarea punctului de pensie se va menține la nivelul de 1.442 lei. În anul 2022 pe de altă parte, lucrurile se mai schimbă. Valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării și data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prefecții vor fi și ei nemulțumiți de noul OUG care elimină sporul COVID în cadrul prefecturilor. Un lucru important de știut este faptul că această măsură a creat o situație discriminatorie comparativ cu celelalte categorii de personal din instituții publice implicate în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și a generat nemulțumiri în rândul acestora.

Studenții și angajații CFR sunt și ei afectați

Alte două categorii afectate de noul OUG sunt studenții și angajații CFR. Dacă în cazul studenților, gratuitatea de transport a fost redusă la 50%, beneficiile angajaților CFR vor fi amânate.

Conform legii, a fost propusă amânarea până la 1 aprilie 2022 a datei de intrare în vigoare a Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar. Această lege aprobă pentru personalul feroviar, atât din cadrul instituțiilor publice cât și din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat, drepturi de natură salarială și de asistență socială cu impact asupra bugetului de stat generat, în principal, de creșterea compensației serviciului public de transport feroviar de călători și a cheltuielilor cu administrarea infrastructurii feroviare de circa 978 milioane lei.