Amenzi uriașe pentru Dedeman, Kaufland, Auchan, Lidl, Profi și Mega Image: Ce au putut să vândă pe rafturile magazinelor? Pericol uriaș pentru sănătate

Amenzi uriașe pentru Dedeman, Kaufland, Auchan, Lidl, Profi și Mega Image: Ce au putut să vândă pe rafturile magazinelor? Pericol uriaș pentru sănătate

Amenzi uriașe pentru unii dintre cei mai mari jucători din retail: Dedeman, Kaufland, Auchan, Lidl, Profi, Mega Image și DM au primit amenzi uriașe din partea ANPC.

Alături de acestea, au fost amendate și farmaciile Sensiblu și Help Net, precum și benzinăriile Lukoil, pentru un motiv greu de imaginat în această pandemie: Pentru că au vândut măști neconforme.

Într-o perioadă în care se iau măsuri din ce în ce mai stricte pentru ținerea în frâu a răspândirii coronavirusului, cea mai importantă măsură de protecție, folosirea măștii, pare să fi fost degeaba.

60% din măștile de pe piață, neconforme

ANPC a derulat în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie o serie de controale, verificând respectarea prevederilor legale la comercializarea măștilor.

Potrivit raportului, au fost controlaţi 599 operatori economici, la un număr de 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

„Ca urmare a deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăţi de măşti în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăţi de măşti în valoare de 3.152.544 lei; aplicarea a 668 sancţiuni contravenţionale, din care 237 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor,” se arată în comunicatul ANPC.

Pe 13 noiembrie, Paul Anghel, director general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a anunţat că România a emis, prin sistemul RAPEX, o alertă pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate.

„Alertă emisă de România – RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare.

Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149″, a notat Anghel, şef al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.