Franța obligă Google să schimbe regulile! Acordul s-ar putea aplica în toate țările UE. Ce trebuie să știe internauții

Franța obligă Google să schimbe regulile! Acordul s-ar putea aplica în toate țările UE. Ce trebuie să știe internauții
Google este cel mai utilizat motor de căutare din lume

Dacă până acum am auzit că unii utilizatori plătesc Google pentru a putea beneficia de anumite facilități, de această dată roata se întoarce. O țară din Europa vrea ca Google să ofere banii, însă nu oricui, ci angajaților din presă.

Franța este țara care a anunțat această decizie. Una dintre cele mai mari țări din Europa a precizat că se află la doar un pas distanță de a semna un acord cu Google, pentru o formă de remunerarea a presei de către gigantul american.

Google va plăti presa franceză

Alianța presei de informații generale (Apig), instituție care apără interesele presei franceze a fost cea care a anunțat posibilul acord, iar conform informării, Franța își dorește plata drepturilor de autor pentru instituțiile de presă care activează online.

În ceea ce privește detaliile acordului însă, acestea sunt destul de dificil de înțeles. Acordul preliminar a fost anunțat de cele două părți într-un comunicat de presă.

”Alianța presei de informații generale și Google anunță un acord privind plata drepturilor asociate (drepturi de autor), în conformitate cu legea franceză”, au anunțat cele două părți.

Cum va fi făcută plata

Un lucru important de știut este faptul că acordul nu a apărut peste noapte ci este, de fapt, rezultatul unor negocieri care s-au întins pe luni de zile.

Mai pe scurt, acordul cu pricina ”definește cadrul în care Google va negocia acorduri individuale de licență cu membrii”. De asemenea, conform Apig, va fi vorba despre acorduri de licență care ”vor acoperi drepturile asociate și vor deschide ziarelor, printre altele, accesul la News Showcase”, program lansat recent de Google în cadrul căruia remunerează mediile de informare pentru o selecție de conținut îmbogățit.

Probabil vă întrebați acum cum va fi făcută plata și câți bani vor primi editorii. Ei bine, conform informării transmise de cele două părți, remunerarea editorilor ar urma să fie calculată individual și ”bazată pe criterii ca, de exemplu, contribuția la informația politică și generală, volumul cotidian al publicațiilor sau audiența lunară pe internet”.

Cine e mai mulțumit? Google sau presa

Presa parea cea mai fericită de încheierea acestui acord, totuși mai este nevoie de rezolvarea anumitor detalii pentru ca totul să se concretizeze. Până la acel moment însă, cei mai mulți jurnaliști se arată încântați.

Un reprezentant al grupului Les Echos – Le Parisien și președinte al Apig în același timp, consideră că ”acest acord marchează recunoașterea efectivă a drepturilor asociate ale editorilor de presă și începutul remunerării lor de către platformele digitale pentru utilizarea publicațiilor lor online”.

De cealaltă parte, și Google pare deschis la noile sugestii și vorbește despre deschiderea unor ”noi perspective”. Totuși, la fel ca în cazul oricărui acord, vor exista atât avantaje și dezavantaje, pentru ambele părți. Rezultatul final va fi însă cel care își va spune cuvântul.