Florin Cîțu cere implicarea tuturor miniștrilor în proiectul de buget. Premierul are un nou plan pentru companiile de stat

07 ian. 2021
Florin Cîțu cere implicarea tuturor miniștrilor în proiectul de buget. Premierul are un nou plan pentru companiile de stat
Florin Cîțu, premierul României

Guvernul Cîțu a intrat la putere de doar câteva săptămâni și se depun deja eforturi uriașe pentru ca România să depășească cu bine această criză sanitară și financiară. Toți miniștri vor fi implicați în fiecare acțiune pe care Florin Cîțu o va propune.

Proiectul de buget pentru anul 2021 este un lucru important pentru România. Totuși, se pare că acesta va suferi o întârziere. Potrivit premierului Florin Cîțu, documentul urmează să fie înaintat Parlamentului de către Guvern, de abia la începutul lunii februarie.

Toți miniștrii trebuie să vină cu un plan

În același timp, Florin Cîțu le-a cerut ferm miniștrilor ca în următoarele zile să prezinte planuri de redresare pentru companiile de stat cu pierderi, din subordine, și totodată situația cu proiectele de investiții finanțate de la bugetul de stat.

”Propunem ca bugetul să intre în Parlament în 4 februarie, atunci să fie dezbătut și aprobat”, a anunțat premierul Cîțu. Trebuie subliniat faptul că anul trecut, premierul susținea că proiectul de buget va fi adoptat de Guvern în prima parte a anului 2021, cu un deficit estimat de 7%.

De această dată însă, șeful Executivului a spus clar că până săptămâna viitoare, atunci când va începe redactarea proiectului de buget, fiecare ministru va trebui să prezinte, în domeniul de competență, o situație a actelor normative în vigoare cu impact bugetar, dar care nu pot fi susținute în totaitate pentru bugetul anului 2021 sau nu pot aplicate din cauza unor necorelări amdinistrative.

Fiecare companie va fi analizată

Premierul Cîțu a mai subliniat faptul că până la data de 4 februarie, ministerele vor efectua o analiză, pe baza situațiilor financiar-contabile, a situației fiecărei companii de stat din subordine, pentru a identifica motivele care au cauzat pierderi, plăți restante, urmând ca printr-un memorandum să fie prezentate măsuri concrete, cu termene, pentru eficientizatea acestor companii.

De asemenea, Florin Cîțu a mai precizat că pentru acești operatori economici, vor exista o serie de condiții.

”Acordarea unor sume de la buget pentru acești operatori economici o să fie condiționată ferm de respectarea măsurilor din memorandum”, a adăugat premierul.

Cererile lui Florin Cîțu nu se opresc aici. Șeful Executivului a mai cerut ca fiecare minister să prezinte și situația proiecelor de investiții. Deciziile premierului vin după ce acesta a observat pentru anii trecuți, 2016-2020, o ”practică ciudată”, prin care proiecte de investiții au fost incluse în buget, chiar bugetate, dar execuția acestora a fost ”foarte proastă”.

Astfel, începând de acum, miniștrii vor prezenta lista proiectelor finanțate de la buget, cu credite de angajament sau nu, iar în funcție de situația acestora vor fi prioritizate pentru finanțare bugetară în 2021.

”Bugetăm proiectele de investiții care pot fi făcute”, a mai menționat premierul.