Ce avere are, de fapt, Adrian Năstase. S-a aflat câți bani câștiga în trecut fostul premier al țării

06 ian. 2021
Ce avere are, de fapt, Adrian Năstase. S-a aflat câți bani câștiga în trecut fostul premier al țării
Adrian Năstase

Averea lui Adrian Năstase a fost un mister o bună perioadă de timp. Moștenirea de la așa zisă mătușă Tamara a creat o serie de controverse în urmă cu ani de zile. De asemenea, fostul premier nu a scăpat nepedepsit. El a plătit despăgubiri de peste 1 milion de euro.

Adrian Năstase a avut probleme mari în urmă cu opt ani de zile. Fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul ”Trofeul Calității”. Lucrurile nu s-au oprit aici.

În urmă cu șase ani, acesta a mai primit o condamnare de alți patru ani în dosarul ”Zambaccian” și a avut de plătit și despăgubiri în valoare de peste un milion de euro.

Ce avere are Adrian Năstase

În ciuda faptului că a petrecut ceva timp în spatele gratiilor și a plătit despăgubiri imense, Adrian Năstase încă o duce bine. Fostul premier are o avere fabuloasă, la care oricine ar visa.

Conform ultimei declarații  de avere a familiei Năstase, publicată în anul 2012, la acel moment, familia fostului premier deținea un teren agricol de 1,77 hectare, la Cornu, un teren intravilan de 170,74 metri pătrati și un apartament de 278,89 metri pătrați, ambele în Capitală și un autoturism Mitsubishi.

Pe lângă case și terenuri, familia Năstase avea și mai multe bunuri de valoare. De la timbre până la obiecte de artă: timbre românești și străine, în valoare de 450 de dolari; obiecte din argint, în valoare de 1.000 de dolari; icoane și obiecte de cult, dobândite înainte de 1989, contra sumei totale de 8.340 ROL ; obiecte de artă decorativă, dobândite înainte de 1989, în valoare de 20.760 ROL; obiecte de artă decorativă, dobândite între 1990 și 2004, în valoare de 12.006 ROL și 2.400 de dolari.

Se pare că Adrian Năstase este și un mare iubitor de artă și bijuterie. La capitolul obiecte de artă și bijuterii mai figurau și lucrări de pictură și grafică și bijuterii în valoare totală de peste 100.000 de dolari.

Câți bani avea Adrian Năstase în cont

Nici conturile fostului premier nu erau goale, potrivit documentului, Adrian Năstase mai avea în conturi sume de circa 1.440.000 de lei și aproximativ 197.000 de euro.

La capitolul venituri, familia Năstase câștiga destul de bine în 2012. Conform declarației de avere, Dana și Adrian Năstase câștigau împreună aproape aproape 368.000 de lei. Sumele veneau de la Camera Deputaților, Universitatea București, Universitatea N. Titulescu, Editura C.H. Beck, FDRI N. Titulescu, Universitatea D. Cantemir, precum și din vânzarea de produse agricole.

Cum a evoluat în lumea politică

Adrian Năstase a avut o evoluție surprinzătoare în lumea politică. Între 1990-1992 acesta a ocupat funcția de ministru de externe al României din partea FSN, apoi președinte al Camerei Deputaților între 1992-1996 și 2004-2006, din partea PDSR, respectiv PSD.

De asemenea, în perioada decembrie 2000 și decembrie 2004 a fost prim-ministru al României.

În 2004, Adrian Năstase și-a dorit mai mult și a candidat la alegerile prezidențiale, din partea PSD, unde a fost învins de Traian Băsescu.

În primăvara anului 2006, Adrian Năstase a demisionat de la conducerea Camerei Deputaților în contextul unor acuzații de corupție. La alegerile legislative din 2008 a obținut un nou mandat de deputat, în colegiul uninominal Mizil din județul Prahova, din partea PSD.

Cariera sa politică a luat sfârșit în anul 2012, atunci când a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupție. O altă lovitură a venit doi ani mai târziu, în 2014 când a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian, scrie b1.ro.