Sumă incredibilă la bugetul de stat. Cine a plătit statului peste 7 miliarde de lei. Sectorul care nu a fost afectat de pandemie

24 nov. 2020
Sumă incredibilă la bugetul de stat. Cine a plătit statului peste 7 miliarde de lei. Sectorul care nu a fost afectat de pandemie

Primele nouă luni ale anului 2020 au fost destul de dificile. De la debutul pandemiei românii au dus o luptă grea din punct de vedere financiar, în contextul în care foarte mulți angajați au rămas șomeri. Totuși, există un sector care nu a fost afectat de criza economică. A contribuit la bugetul de stat cu 500 de milioane de lei.

Obiceiurile românilor nu au fost afectate de pandemie, ba chiar s-au amplificat. Fumătorii au continuat să achiziționeze țigări sau tutun încălzit, chiar mai mult ca înainte, indiferent de problemele financiare, astfel că, potrivit directorul juridic și relații publice, British American Tobacco Aria Europa Centrală și de Sud, în primele 9 luni ale lui 2020, British American Tobacco a plătit statului cu 500 de milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește contribuțiile, acesta reprezintă accize, TVA, taxe salariale și alte taxe ajunse în visteria statului. Făcând un calcul, acestea au fost mai mari cu circa 7% față de primele trei trimestre ale lui 2019.

7 miliarde de lei la bugetul de stat, din țigări 

Cu alte cuvinte, cea mai mare companie de tutun a reușit să plătească bugetului de stat în primele 9 luni ale anului în curs mai bine de 7 miliarde de lei, aceasta fiind o cifră record.

Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice, British American Tobacco Aria Europa Centrală și de Sud, este de părere că implementarea unei politici fiscale multianuale predictibile pentru sectorul tutunului poate aduce câștiguri pentru toate părțile.

”Am plătit peste 7 miliarde de lei in primele 9 luni ale lui 2020, mai mult cu 500 de milioane de lei față de anul trecut. Vom putea să susținem in continuare bugetul de stat daca vom avea predictibilitate și stabilitate pe termen lung a cadrului fiscal pentru toate produsele din tutun, indiferent că vorbim despre țigarete sau tutun încălzit.

Suntem deschiși permanent unui dialog transparent cu autoritățile publice pentru a stabili împreună strategiile de taxare a produselor din tutun care să ofere un cadru predictibil atât pentru estimările bugetare, cât și pentru investiții și dezvoltarea afacerii pe plan local.”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice, British American Tobacco Aria Europa Centrală și de Sud.