Firmele din România care vor primi bani consistenți de la stat. Trebuie doar să aplice online. Ministrul Claudiu Năsui a explicat totul în detaliu

25 iun. 2021
Firmele din România care vor primi bani consistenți de la stat. Trebuie doar să aplice online. Ministrul Claudiu Năsui a explicat totul în detaliu
Claudiu Năsui în prima zi de mandat de ministru al Economiei

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui a făcut vineri un anunț mult așteptat de sute de firme din cea mai afectată industrie de pandemie, HoReCa. Acestea vor primi sume consistente ca și ajutor de stat, iar tot ceea ce trebuie să facă este să aplice online.

Companiile vor primi așadar o despăgubire de 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019. Marți va fi lansată schema de despăgubire, conform ministrului USR-PLUS.

Cum ajută statul industria HoreCa

„Marţi, 29 iunie, lansăm schema de despăgubire pentru industria HoReCa. S-a discutat mult despre această măsură. Am avut foarte multe întâlniri cu mediul de afaceri şi cu specialişti pentru a pune la punct această schemă. Statul român a închis firme în perioada pandemiei. Nu mai intrăm în amănunte. E bine că ne revenim la normal cât mai repede. Dar totuşi, statul a fost mereu acolo pentru a-şi lua partea prin multe taxe şi impozite când acestor firme le-a mers bine. Acum trebuie să fie acolo şi la greu, mai ales atunci când acel greu este impus de stat. Firmele vor primi despăgubire 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019. Procedura de aplicare este simplă şi 100% online”, a anunțat Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

Ca și deputat, acesta s-a concentrat mult pe reducerea birocrației și a dorit și ca ministru să impună același lucru. Pentru a beneficia de ajutorul menționat este nevoie de un raport făcut de un expert contabil, care să certifice cifra de afaceri aferentă codului CAEN, şi autorizaţia de funcţionare pentru 2019 şi 2020, dacă acestea nu sunt emise de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Toate companiile care aplică vor primi bani

„Pentru prima dată în istoria României, programul este făcut în aşa fel încât să fie imposibil de manipulat de către politicieni sau funcţionari. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care unii sunt supăraţi. Erau obişnuiţi să poată alege ei cine primeşte şi cine nu primeşte bani publici. Nu de alta, dar niciodată nu e buget suficient pentru toţi. Şi atunci intervin „criteriile de selecţie”. Câteodată a fost „primul venit, primul servit”, alteori a fost un criteriu arbitrar. Stop. De data aceasta nu vom mai face aşa. Toţi cei care aplică şi sunt eligibili vor primi bani”, a mai spus Năsui.

Demnitarul a spus și ce se va întâmpla în cazul în care vor fi mai multe cereri de ajutor decât bugetul alocat. Acesta nu se va suplimenta, iar companiile vor fi plătite proporțional.

„Nu mai contează când aplică o firmă. Nu mai apare cine-ştie-ce criteriu dubios de selecţie. Nu mai este nevoie să se înghesuie nimeni în primele ore ale perioadei de înscriere. Şi nu mai trebuie nici să aştepte până în ultimul moment să afle o informaţie din sistem. Totul este deschis şi transparent, aşa cum este normal să fie”, a conchis ministrul.