Diferențe enorme! Cât costă un borcan de miere în Europa și la ce preț ajunge în România. De unde se cumpără cea mai bună miere din lume

21 iul. 2021
Diferențe enorme! Cât costă un borcan de miere în Europa și la ce preț ajunge în România. De unde se cumpără cea mai bună miere din lume

Apicultura românească o duce din ce în ce mai prost și dacă anul trecut a fost unul compromis, se pare că anul acesta ar putea fi și mai prost. Toate acestea în contextul în care mierea românească este apreciată în afară, fiind și foarte sănătoasă.

Mulți apicultori consideră că această afacere nu mai este rentabilă, dovadă stau și cifrele care arată că în ultimii 5 ani numărul acestora s-a înjumătățit. De asemenea, nici statul român nu le vine prea mult în ajutor, apicultorii riscând chiar să piardă cei 25 de lei pe care îi primeau de la buget pentru fiecare stup.

Un alt aspect pe care trebuie să-l luăm în considerare este diferența enormă de preț pentru un borcan de miere. Dacă în piețele din Oradea, mierea de rapiță se vinde cu 25 de lei și cea de salcâm cu 40 de lei, în Europa prețurile sunt mult mai mari, ajungând și la 20-25 de euro pentru un borcan, transmite Antena 3.

Mierea din România, mai bună decât cea de Manuka

În tot acest timp, există teste care arată clar că mierea din România ar fi printre cele mai bune, având un efect mai benefic decât mierea de Manuka. Au fost efectuate teste de laborator atât în România cât și în Elveția, care arată că mierea românească are un efect antibacterian mai puternic decât mierea de Manuka.

„În urma testelor efectuate pentru determinarea activității inhibitorii a mierii asupra celor mai frecvenți agenți patogeni putem spune că noi avem, de fapt, cea mai grozavă miere. Din tabelul comparativ cu diametrele zonei bactericide pe cele șase culturi rezultă că mierea românească este mai puternică din punct de vedere antibiotic decât mierea de Manuka, având patru indicatori mai mari, unul la egalitate și unul inferior.

Nu pot să spun că mierea lor nu are efect antibacterian, dar nu așa ca și mierea românească”, a precizat Simona Bișboacă, inventator mondial în industria alimentară.

Mierea de salcâm, în special, are o serie impresionantă de beneficii pentru organism. Aceasta are o acțiune de detoxifiere și menține ficatul sănătos, iar dacă este consumată în mod regulat reglează funcțiile digestive și ajută la combaterea problemelor de stomac. De asemenea, aceasta poate ajuta la reglarea presiunii arteriale și poate mări nivelul hemoglobinei, scrie voxbiz.ro.

Nu în ultimul rând, mierea de salcâm are efect calmant și îmbunătățește calitatea somnului, fiind benefică mai ales în perioadele de stres.