Cea mai simplă soluție de a aduce venituri la bugetul de stat! De ce refuză Guvernul și Parlamentul să o aplice, dar îngheață pensii și salarii?

Cea mai simplă soluție de a aduce venituri la bugetul de stat! De ce refuză Guvernul și Parlamentul să o aplice, dar îngheață pensii și salarii?
Guvernul României. Foto: gov.ro

Scriam săptămână trecută despre faptul că Guvernul României refuză să acceseze toate sursele de finanțare, pe care le-ar avea la dispoziție, pentru a aduce venituri la bugetul de stat. Situația economică mondială nu este deloc una roz la nivel global și cam toate statele au început să vină cu măsuri fiscal-bugetare, care să atenueze criza economică ce pare inevitabilă.

Creativitatea în materie de finanțe devine esențială pentru guvernanți, care au și obligația de a-și respecta promisiunile față de cetățeni. Înghețarea pensiilor și a salariilor cu siguranță nu este o măsură salvatoare pentru economia României, ci una care va crea mai degrabă o criză socială. Nu economisirea unor resurse financiare atât de necesare oamenilor este soluția, ci mai degrabă taxarea corectă a unor produse, pentru care autoritățile oferă discount-uri de ani buni.

România pierde sute de milioane la bugetul de stat pentru că autoritățile refuză să taxeze corect produsele din tutun încălzit

În România anului 2021, produsele din tutun încălzit au accize de 5 ori mai mici decât țigările normale. Iar când vine vorba despre bani la bugetul de stat, atunci impactul acestor taxe mai mici se simte în mod negativ. Și tot populația suportă consecințele.

În acest context, o soluție simplă de a aduce câteva sute de milioane de lei în plus la bugetul de stat, bani atât de necesari în această perioadă ar fi TAXAREA CORECTĂ a produselor din tutun încălzit. Adică revenirea la normalitate.

Vă dădeam acum ceva timp exemplele Japoniei și Coreei de Sud, două țări cu economii foarte puternice și care sunt totodată și cele mai mari piețe din lume pentru tot ce înseamnă tutun încălzit. Ambele au mărit accizele la produsele de tutun încălzit cu 80-90% din valoarea accizelor percepute țigărilor normale. Și asta pentru că au constatat că veniturile fiscale obținute de pe urma comercializării țigaretelor au scăzut. Deci, practic, bugetul de stat pierdea de două ori din taxe.

Accizele trebuiau să crească anul trecut în România, dar Philip Morris s-a opus

Același lucru se întâmplă și în România, doar că la noi întârzie revenirea la normalitate. Ne-au luat-o înainte chiar și cei din Ucraina, asta după ce alte state europene au implementat deja măsura accizării corecte la toate produsele din tutun.

În Ucraina este o dispută aprinsă pe acest subiect, după ce Guvernul a decis să taxeze identic țigările și produsele din tutun încălzit începând cu 2021.

Reprezentanții Philip Morris, unul dintre giganții din această industrie, a reacționat imediat la această propunere și a transmis o scrisoare deschisă Președintelui Ucrainei și presei prin care a cerut o creștere treptată a accizei la produsele cu tutun încălzit cu 200% în 2021 și cu 20% în următorii ani sau o creștere anuală de 50% pe an în perioada 2021-2025.

„Cerem guvernului să renunțe la politicile fiscale instabile și impredictibile, care afectează atitudinea investitorilor și economia țării. Creșterile de taxe ar trebui să fie treptate. Nu cvadruple”, au declarat reprezentanții Philip Morris Ucraina, potrivit presei din această țară.

Același lucru s-a întâmplat și în România anul trecut, când tot cei de la Philip Morris au intervenit pentru a stopa creșterea accizelor la tutun încălzit. RISE Project arată într-o investigație că votul Parlamentului a picat în ultimul moment după o scrisoare trimisă de Philip Morris în care aceștia spun că nu sunt de acord cu accizarea produselor din tutun încălzit, conform paginademedia.ro.

Și astfel România a pierdut între 300 și 400 de milioane de lei la bugetul de stat. Și continuă să piardă pentru că Guvernul și Parlamentul, dintr-un motiv greu de înțeles, mai ales în acest context economic dificil, refuză să aplice taxele corecte celor care chiar au de unde să plătească. În schimb, le este mai simplu să înghețe salarii și pensii.