Decizie controversată în China: ce îi obligă guvernul să facă pe toți cei care sunt căsătoriți? Astfel numărul divorțurilor a scăzut cu 70% în doar câteva luni în această țară

19 mai 2021
Decizie controversată în China: ce îi obligă guvernul să facă pe toți cei care sunt căsătoriți? Astfel numărul divorțurilor a scăzut cu 70% în doar câteva luni în această țară
Photo by Chastagner Thierry on Unsplash

Numărul divorțurilor înregistrate în China a scăzut cu peste 70% de la introducerea unei perioade obligatorii de „relaxare” la începutul acestui an. Modul în care s-a realizat acest lucru a fost, însă intens criticat la nivel internațional, dar și național. O parte din presa chineză nu a fost de acord decizia autorităților.

Potrivit statisticilor publicate de Ministerul Afacerilor Civile al țării, în primul trimestru al anului 2021 au fost înregistrate 296.000 de divorțuri, comparativ cu 1,06 milioane în ultimul trimestru al anului trecut – o scădere de 72%. S-a înregistrat o scădere de aproape 52% față de 612.000 în primul trimestru al anului 2020, anunță CNN.

Ce spune noul Cod Civil chinez

Conform unui nou Cod civil care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, cuplurile care solicită divorțul trebuie să aștepte 30 de zile de la depunerea cererii, timp în care oricare dintre părți poate retrage petiția. Apoi, trebuie să depună o cerere din nou după expirarea lunii, pentru ca încheierea căsătoriei.

Legea, bazată pe legislația locală deja în vigoare în mai multe părți ale țării, a fost criticată pe scară largă deoarece împiedică libertățile personale și poate bloca persoanele în căsătorii nefericite sau chiar violente. Dar susținătorii presei de stat au apărat-o ca „asigurând stabilitatea familiei și ordinea socială”.

Divorțurile au crescut constant în China în ultimii ani, datorită parțial stigmatizării sociale reduse și autonomiei mai mari pentru femei, soțiile instigând peste 70% din divorțuri, potrivit Federației Femeilor din toată China.

Acest lucru a declanșat alarma în rândul unor factori de decizie politică, tendința venind în timp ce autoritățile încurajează oamenii să aibă mai mulți copii pentru a îndepărta o potențială bombă cu ceas demografic.

Politicienii chinezi, alarmați de numărul mare de divorțuri

„Căsătoria și reproducerea sunt strâns legate. Scăderea ratei căsătoriei va afecta rata natalității, care la rândul său afectează evoluțiile economice și sociale”, a declarat Yang Zongtao, un oficial al Ministerului Afacerilor Civile, în cadrul unei conferințe de presă anul trecut.

Studiul cercetătorilor chinezi arată că o cană cu ceai negru sau verde are efecte minune asupra creiereului. Foto: Anthony Tran on Unsplash

„Această (problemă) ar trebui adusă în prim plan”, a spus el, adăugând că ministerul va „îmbunătăți politicile sociale relevante și va spori eforturile de propagandă pentru a îndruma publicul să stabilească valori pozitive în ceea ce privește dragostea, căsătoria și familia”.

Perioada de relaxare este o parte esențială a acestui impuls, precum și stimulente pentru căsătoria oamenilor și pentru ca femeile să aibă copii mai degrabă decât să lucreze. Anul trecut, au existat rapoarte despre cupluri care se grăbeau să divorțeze înainte de intrarea în vigoare a perioadei de relaxare.

Franța și Marea Britanie au condiții similare cu China

China nu este singura țară care are o astfel de perioadă de răcire – atât Franța, cât și Regatul Unit fac cuplurile care solicită un divorț de comun acord să aștepte între două și șase săptămâni, respectiv, pentru încheierea căsătoriei lor. Oficialii chinezi au apărat regulile ca prevenind divorțurile „impulsive”, subliniind că, în cazul violenței domestice, părțile pot continua să dea în judecată divorțul în instanță.

Cu toate acestea, această opțiune este mult mai costisitoare și costisitoare decât depunerea cererii pentru dizolvarea căsătoriei cu guvernul. Un raport din 2018 al Curții Populare Supreme a Chinei a constatat că aproximativ 66% din cazurile de divorț au fost respinse în prima ședință.

Nu se mai aprobă divorțurile

„Foarte puține cazuri de divorț pot fi aprobate în primul proces”, a declarat Chen Jiaji, un avocat pentru divorț cu sediul în Shanghai, anul trecut, la presa locală Sixth Tone. „Cazurile de divorț durează de obicei cel puțin șase luni, în timp ce cazurile mai complicate ar putea dura unul sau doi ani”.

Sursă foto: time.com

Rapoarte multiple au atestat nepopularitatea perioadei de răcire, văzută de mulți ca o reducere inutilă a libertăților personale câștigată relativ recent doar în mare parte din China. După ce o femeie din provincia Hubei ar fi fost ucisă de soțul ei în ianuarie anul curent, unele conturi online au legat moartea ei de perioada de relaxare.

Interzis la divorțuri în anumite momente

În această săptămână a avut loc o reacție concertată la planurile a două autorități locale de a suspenda înregistrările de divorț în totalitate pe 20 mai, una dintre mai multe date cunoscute informal ca „Ziua Îndrăgostiților din China”.

Oficialii din provinciile Hunan și Guizhou au spus că nu vor permite divorțuri noi la data respectivă – ceea ce sună similar cu „Te iubesc” în mandarină și a devenit o ocazie populară pentru care cuplurile să sărbătorească – dar au inversat cursul după plângeri răspândite online, au relatat mass-media de stat.