Cele 6 țări din UE care au aplicat restricții prea dure anti-COVID! Comisia Europeană cere explicații de urgență și le impune relaxarea măsurilor

25 feb. 2021
Cele 6 țări din UE care au aplicat restricții prea dure anti-COVID! Comisia Europeană cere explicații de urgență și le impune relaxarea măsurilor

Pandemia a blocat cursul normal al vieții, dar a dat peste cap și întreaga economie. În acest context, Comisia Europeană încearcă să găsească soluții pentru ca Uniunea Europeană să nu sufere daune majore în termeni financiari. Astfel marți, oficialii europeni au cerut mai multor state membre să relaxeze măsurile impuse la granițe, considerând că restricțiile au fost mult prea dure în termen de circulația mărfurilor și a persoanelor în interiorul blocului comunitar.

Este vorba despre Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Suedia şi Ungaria, care au primit și un termen de zece zile pentru a-și justifica atitudinea, despre care comisarul pentru justiţie Didier Reynders a declarat că merg „prea departe”, conform Reuters.

Pentru a stopa răspândirea noilor tulpini ale coronavirusului, nouă țări din UE au impus din nou controalele la frontiere. Belgia, Germania, Danemarca, Ungaria, Austria, Portugalia, Finlanda, Norvegia şi Spania au luat această decizie, dar Comisia Europeană a luat în vizor doar șase dintre acestea pentru că ar fi blocat mai mult decât oricând circulația.

În Belgia călătoriile sunt blocate până în aprilie

În Belgia, absolut toate călătoriile considerate neesenţiale spre ţară şi în străinătate sunt interzise de la sfârşitul lunii ianuarie, măsură care va rămâne în vigoare până pe 1 aprilie. Comisia Europeană consideră măsura nejustificată și problematică și asta pentru că belgienii nu iau în considerare situaţia epidemiologică din ţara de unde vine sau spre care se deplasează călătorul.

De asemenea Germania aplică filtre la graniţele cu Cehia şi cu Tirolul austriac. Această măsură aflată de ceva timp în vigoare a fost prelungită săptămâna trecută până la începutul lunii martie. Lucrătorii transfrontalieri şi şoferii de TIR nu pot trece decât dacă prezintă un test PCR negativ foarte recent. Măsura a determinat Austria să introducă, la rândul său, controale la frontiera cu Italia, provocând luni blocaje imense.

Deși toate țările UE au dreptul să impună orice interdicții consideră, totuși convenția a fost că transporturile de marfă ar trebui protejate şi în cazul în care măsurile retrictive provoacă perturbări, restricțiile ar trebui ridicate.

„Întoarcerea la o abordare coordonată a tuturor măsurilor luate în ceea ce priveşte libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor în Uniunea Europeană reprezintă o necesitate”, a transmis comisarul pentru justiţie Didier Reynders.

Reacția Germaniei, după ce Comisia Europeană a cerut explicații

Dacă nu va exista o abordare coordonată a tuturor celor 27 de țări, „riscăm divizări şi perturbarea liberei circulaţii, precum şi a lanţurilor de aprovizionare, ceea ce am putut vedea şi în ultimele săptămâni”, a transmis și un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

În replică, ministrul german pentru Europa, Michael Roth, a explicat că restricțiile mai dure la granițe au fost impuse din cauza faptului  că țările vecine au raportat cazuri cu noile tulpini ale coronavirusului și din acest motiv autoritățile doresc stoparea răspândirii  lor pe teritoriul Germaniei.

„Aceste măsuri creează evident presiuni masive în regiunile de graniţă, asupra lucrătorilor transfrontalieri şi a transportului de bunuri şi pieţei unice, dar protejarea cetăţenilor noştri este primordială”, a declarat ministrul german, cu puțin timp înainte de a discut și cu omologii săi europeni.

Oficialul a insistat pe ideea că situaţia de la graniţele ţării sale cu Republica Cehă şi cu Austria s-a ameliorat considerabil după ce au avut loc consultări şi a dat asigurări că toate măsurile luate de Germania au respectat reglementările acordului de la Schengen.

„Mai întâi, vreau să resping acuzaţia că nu am respectat legislaţia UE. Le-am explicat clar partenerilor noştri că dorim să eliminăm acest regim de control la graniţe cât mai curând posibil”, a mai spus Roth, conform dpa, citată de Agerpres.