Pensiile vor fi majorate. Câți bani vor încasa pensionarii. Ordonanța care trezește semne de întrebare

16 feb. 2021
Pensiile vor fi majorate. Câți bani vor încasa pensionarii. Ordonanța care trezește semne de întrebare

Pensionarii au trecut prin răsturnări de situația în ultima perioadă. Majorarea pensiilor cu 40% pe care cu toții o așteptau nu numai că nu a venit, dar va rămâne în continuare un mister. Acum, un nou document apărut trezește și mai multe semne de întrebare.

Dincolo de toate declarațiile și promisiunile, un lucru este cert. În acest an, pensiile nu vor fi majorate, iar punctuld e pensie va rămâne la  1.442 lei, așa cum s-a majorat anul trecut, în septembrie, conform unui proiect de oronanță de urgență al Ministerului Finanțelor.

Când se majorează pensiile

Același document mai arată însă că în anul 2022 este luată în calcul creșterea cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Cu alte cuvinte, nu se știe exact cu cât va crește și ce înseamnă „cel mult 50%”.

De asemenea, nota fundamentală mai arată că „cuantumul efectiv al majorării și data de acordare urmează a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

În ceea ce privește restul măsurilor prevăzute în bugetul de stat, acestea vin ca o lovitură puternică pentru bugetari.

Milioane de români vor fi afectați

Conform documentului bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanță în acest an, iar sporul de 30% de la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului va dispărea.

La capitolul învățământ, studenții de până la 26 de ani vor avea un tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval.

Cu altă cuvinte,se abrogă prevederile prin care studenții să beneficieze, în tot cursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Cum va fi afectat personalul din Ministere

Personalul din ministere, dar și din alte instituții ale statului trebuie să știe ce îi așteaptă în următorul an. Conform proiectului de buget, atât personalul din Ministere, dar şi cel al instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională trimis în misiune permanentă în străinătate, cheltuielile privind testarea şi, după caz, vaccinarea acestuia pe teritoriul statului unde execută misiunea se vor suporta din bugetele instituţiilor trimiţătoare.

Legat de zilele de concediu, a fost făcută o clarificare cu privire la acestea. „Personalul de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare, precum și personalul de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar și din unitățile conexe, beneficiază de concediu de odihnă conform Codului Muncii”, se arată în document.

Care sunt câștigurile

Măsurile luate sunt multe, însă ce rezultat ar putea avea? Ministerul Finanțelor a ținut să precizeze și acest aspect. Conform sursei citate, modificările legate de pensii determină o reducere a necesarului de finanțare în anul 2021 de 8,922 miliarde lei, respectiv 0,8% din PIB.

Neacordarea voucherelor de vacanță în anul 2021 au și ele rolulul lor. Acestea determină o reducere a deficitului bugetar cu 1,653 miliarde lei, respectiv 0,15% din PIB.

În ceea ce privește eliminarea sporului de 30% pentru personalul instituţiilor prefectului și această măsură determină o reducere a necesarului de finanțare în anul 2021 de 23,8 milioane lei.