Cum poți ajunge sa ai in conturi peste 190.000 de euro, avand un salariu de aproximativ 3.000 de lei. Iancu Guda a prezentat solutia

22 aug. 2021
Cum poți ajunge sa ai in conturi peste 190.000 de euro, avand un salariu de aproximativ 3.000 de lei. Iancu Guda a prezentat solutia

Economistul Iancu Guda, binecunoscut pentru emisiunea sa în care oferă sfaturi financiare românilor, a venit cu soluția pentru a nu mai munci nicio zi din viață. Deseori acesta spune că poți să trăiești bine din banii produși de banii tăi, iar „liniștea” financiară vine atunci când banii produși din investiții acoperă cheltuielile și dorințele noastre.

Chiar dacă obținem această independență financiară, economistul spune că asta nu înseamnă că trebuie să ne oprim din muncă. Iancu Guda spune că din acel moment putem însă să facem ce ne place pentru că nu mai avem stresul banilor.

„Dacă mergem pe medie, având în vedere două-trei concedii pe an, un consum decent și alimentație medie, ar trebui să avem independență financiară atunci când banii produși de banii noștri ne acoperă cheltuielile de trai. Cu alte cuvinte, nu mai trebuie să muncim nicio zi în viața noastră ca să ne întreținem și tot ceea ce facem, facem din pasiune. Nu înseamnă că ne oprim din muncă, dar facem ceea ce ne place și de care suntem pasionați. Nu mai avem stresul banilor, pentru că, încă o dată, cheltuielile de trai și dorințe sunt acoperite de banii produși de banii noștri” a declarat economistul la Digi24.

Ce sumă îți acoperă nevoile lunare

Economistul a făcut și calcule în această privință și consideră că două salarii medii, adică 7.000 de lei pe lună, pot asigura unei familii un trai decent, fără să mai muncim nicio zi din viață.

„M-am uitat pe salariul mediu net din România, de 3.450 de lei. Dacă mergem pe medie, două salarii medii într-o familie înseamnă 7.000 de lei/lună, adică 1.400 de euro. Pe medie, ar trebui să avem un confort în România de 7.000 de lei pe lună, ar trebui să ne acoperim cheltuielile de trai și dorințe. 1.400 de euro/lună înseamnă, într-un an, 16.800 de euro.

În medie, în România, dacă ai 168.000 de euro investiți, cu 10% randament, obții un câștig anual de 16.800 de euro care-ți acoperă, pe medie, cheltuielile și dorințele. Însă, doar 5% din românii au peste 100.000 de euro, pentru că nu economisim devreme în viață și nu investim diversificat. 90% din avuția poporului român e blocată în imobiliare și depozite bancare”, a explicat Iancu Guda.

Cum poți obține acești bani

În ceea ce privește modul în care putem obține acest venit lunar, Iancu Guda a spus că 20% din câștigurile noastre trebuie investite la bursă. Astfel, cu un randament de 10% vom obține, cu „răbdare, perseverență, disciplină” independența financiară.

„Cum ajungem la 168.000 de euro. Unii zic că e imposibil, că nu putem. Dacă luăm 20% din câștigurile noastre și le investim într-un portofoliu diversificat, ne trebuie 20 de ani cu 20% din câștigurile noastre, care înseamnă, pe medie, 280 de euro pe lună, 10% din două salarii medii pe familie, cu un randament de 10%, vom ajunge în 20 de ani la 192.444 de euro.

Independența financiară e despre răbdare, perseverență, disciplină, obiectiv foarte clar. Obiectul e să nu mai muncesc o zi din viața mea ca să mă întrețin. Strategia e foarte clară: 20% din banii mei, lunar, investesc la bursă, cu randament de 10%”, a conchis economistul.