Rețele de magazine reprezintă printre cei mai mari angajatori din economie, cu mii sau chiar peste 10.000 de salariați fiecare. Joburile aici sunt la mare căutare printre români, mai ales că în ultimii ani salariile au tot crescut în acest domeniu. Cât câștigă de fapt în medie un angajat din supermarket.
În total, în comerțul modern primii zece jucători din piață au peste 90.000 de salariați, majoritatea, adică 80% fiind angajați ca și casieri și lucrători comerciali. Aceste joburi erau cunoscute pentru salariile destul de mici, minimul pe economie de multe ori, dar acest lucru s-a mai schimbat în ultimii ani.
Anul trecut, cei mai mari jucători au plătit în medie un salariu net de 2.976 de lei lunar, în creștere cu 7,6% faţă de anul anterior. Asta în condițiile în care salariul mediu pe economie era la începutul anului 2021 aproximativ 3.400 de lei. Prin comparație, salariul minim pe economie se situează în jurul valorii de 1.400 de lei net lunar.
Cu toate acestea, salariile pot varia foarte mult între retaileri. Cel mai mic salariu a fost de 2.300 de lei și a fost plătit de Profi. Suma este aproape de două ori mai mică decât cel mai mare salariu din retail pe care-l primește lunar un angajat în cadrul grupului german Metro, adică aproape 3.900 de lei.
În cazul Lidl, amintim că lanțul de magazine a anunțat că de la 1 martie că a majorat salariile. Astfel, cel mai mic venit brut al unui vânzător de la această dată este în medie de peste 4.400 lei, respectiv 2.700 lei net. Prin urmare, un vânzător care lucrează de patru ani în cadrul companiei va avea un salariu mediu brut de cel puțin 5.100 de lei brut.
Majoritatea rețelelor de supermarketuri se află în medie în apropierea acestui prag de 3.000 de lei, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Putem spune că nu sunt cele mai mici salarii, dar cu siguranță nici cele mai mari din România. De exemplu, potrivit statisticii oficiale, valorile cele mai mari ale salariului mediu net s-au înregistrat în activitățile de servicii în tehnologia informației – inclusiv activități de servicii informatice, unde un angajat a primit în medie 8.439 lei, iar cele mai mici în domeniul Hoteluri și Restaurante, unde salariul mediu a fost 1.926 lei.