Noi detalii despre Florin Cîțu ies la iveală. De ce a fost dat afară de la ING Bank? A fost umilința supremă pentru premier

18 aug. 2021
Noi detalii despre Florin Cîțu ies la iveală. De ce a fost dat afară de la ING Bank? A fost umilința supremă pentru premier
Sursa foto: Facebook

Premierul Florin Cîțu este sub asediu în ultima perioadă, iar după apariția celor două dosare, noi informații legate de trecutul acestuia ies la iveală. O situație umilitoare pentru acesta a avut loc în 2011, când ocupa funcția de șef al trezoreriei la ING Bank și a fost suspectat de speculații bancare.

La acea vreme, în criza economică declanșată în 2008, Florin Cîțu era angajat la ING Bank, în funcția de șef al trezorerie și, în același timp, băncile au fost suspectate de o posibilă înțelegere, mai exact speculă financiară cu scopul de a ataca moneda națională. Efectele s-au văzut, printre altele, în creditarea în lei a românilor și rezerva Băncii Naționale, care într-o lună a scăzut puternic.

Florin Cîțu și scandalul bancar din 2011

În acest context, au început verificările Consiliului Concurenței și BNR, care suspectau o înțelegere a trezoreriilor mai multor bănci. Printre aceștia și Florin Cîțu, șeful trezoreriei ING Bank. În urma acestor suspiciuni, şefa de Commercial Banking, Mihaela Bîtu decide să-l concedieze pe Florin Cîțu, sau cel puțin așa arătau informațiile. Actualul premier ieșea în fața presei anunțând concedierea abuzivă, ulterior cerând daune morale de aproximativ un milion de euro, scrie playtech.ro.

„Am fost înştiinţat ieri că sunt concediat. Nu ştiu dacă acest lucru are legătură cu episodul celebru din 2008, dar nu cred că acesta este motivul. Am decis să acţionez banca în judecată şi sper să câştig”, declara la vremea respectivă Florin Cîțu.

După anunțul făcut de Florin Cîțu, șeful său, Mișu Negrițoiu dezmințea aceste informații.

„Este o problemă internă a băncii care a restructurat poziţia pe care o deţinea Florin Cîţu. Avem trei departamente în Trezorerie care, în prezent, sunt conduse de şefa de Commercial Banking, Mihaela Bîtu”, declara acesta.

A pierdut procesul cu ING Bank

Concret acesta nu fusese concediat, ci doar schimbat pe un alt post și aici intervine și situația umilitoare pentru actualul premier. Șefa de Commercial Banking, Mihaela Bîtu, a luat decizia surpriză de a-i oferi un nou birou lui Florin Cîțu, însă nu a fost tocmai ce se aștepta actualul premier. Astfel, acesta a primit noul birou chiar lângă toaletă.

Banca a pus pe seama salariului foarte mare decizia de restructurare a postului deținut de Florin Cîțu și orice încercare de negociere dintre cele două părți se pare că nu a funcționat.

Ultima tentativă a fost în instanță, după cum și declarase că va face. Nici aici Florin Cîțu nu a avut noroc însă, pentru că instanța a dat câștig de cauză celor de la ING Bank, iar Cîțu nu și-a mai găsit un alt loc de muncă într-o poziție similară. A lucrat ca freelancer, consilier financiar și economist independent.