Cu ce se mai ocupă acum Lia Olguța Vasilescu? Aceasta revine puternic în prim plan cu un război a la Clotilde Armand

01 aug. 2021
Cu ce se mai ocupă acum Lia Olguța Vasilescu? Aceasta revine puternic în prim plan cu un război a la Clotilde Armand
Lia Olguța Vasilescu este actualul primar al Craiovei și fost ministru al Muncii

Lia Olguța era până nu demult una dintre cele mai puternice voci din PSD. După arestarea lui Liviu Dragnea, însă a început izolarea acesteia. Astfel că ea a înțeles că trebuie să facă un pas în spate și să se retragă de la București, din politica mare, înapoi la Craiova, unde a fost primar și în trecut.

Lia Olguța Vasilescu nu se mai aude în ultima perioadă, însă aceasta este foarte prezentă pe rețelele de socializare, când vina vorba despre proiectele pe care le implementează în orașul pe care-l administrează. Ea ține la curent locuitorii Craiovei cu absolut tot ce înterprinde, iar cel mai intens subiect este, ca și la București, cel al gunoaielor.

Primărița este nemulțumită de operatorul Iridex, care a lăsat orașul murdar mai bine de două săptămâni. Aceasta a ținut să precizeze că nu Primăria a încheiat acest contract, ci Consiliul Județean Dolj.

Lia Olguța Vasilescu, acuzații ca la București

„În ceea ce priveşte colectarea gunoaielor din zona blocurilor, după cum ştiţi, firma Iridex nu este în contract cu Primăria Municipiului Craiova. A fost o licitaţie publică organizată de Consiliul Judeţean Dolj acum câţiva ani şi până la urmă câştigătorul a fost stabilit de o instanţă de judecată. Practic, am jucat la impuse cu această firmă. Nu au început cu dreptul în municipiul Craiova.

Au început, din păcate, cu stângul, dar să ştiţi că avem şi noi a reproşa anumite lucruri Salubrităţii din Craiova, adică vechii firme care a operat colectarea gunoaielor până la data de 1 iulie, în sensul că la presiunea şi a dumneavoastră, a Consiliului Local, am acceptat că trebuie să facem un protocol pentru ca toţi oamenii de la Salubritate SRL să fie preluaţi de noul operator Iridex. Motiv pentru care noul operator nu şi-a căutat personal în această perioadă, bazându-se pe cei 200 de angajaţi de la Salubritate care erau prinşi în protocol pentru a ajunge la Iridex.

Din păcate, în ziua în care a început activitatea noul operator s-a trezit că se bazează doar pe 70 de oameni din cei 200 din protocol, adică din start mai mult de jumătate dintre angajaţi au fost pierduţi pe drum”, a transmis Lia Olguța Vasilescu, care pare a fi luat cumva modelul Clotilde Armand, dar la o scară mai mică.

Fostul ministru al Muncii acuză firma că a refuzat să strângă gunoiul de pe străzi, iar unul dintre principalele motive ar fi fost lipsa personalului, deși în Craiova există mulți oameni în căutarea unui loc de muncă.

Iridex a refuzat să ridice gunoiul

„La data de 1 iulie, când a intrat Iridex, a intrat într-o criză de personal şi a intrat într-o situaţie devastatoare pentru municipalitate, adică cu gunoaie nestrânse de peste două săptămâni în toate zonele oraşului. Au încercat să facă recrutări de personal: din păcate, deşi Craiova este un oraş care are şomaj, nu a găsit nici măcar la AJOFM personal necalificat ca să poată să facă această operaţiune.

În aceste condiţii au fost aduşi oameni din alte localităţi ca să poată să opereze cu ei, oameni care nu cunoşteau străzile. A fost o situaţie foarte dificilă, am intervenit noi, primăria, am spus sunteţi total depăşiţi de situaţie, şi am spus ‘haideţi să vedem cum putem să ajutăm’. De la Salubritate au mai plecat nişte oameni la care noi nu voiam să renunţăm, pentru că erau coordonatorii noştri pe zone pentru deszăpezire, pentru măturare stradală etc. Până la urmă am renunţat la aceşti oameni, i-am lăsat să plece la Iridex, pentru că altfel efectiv nu ar fi putut desfăşura această activitate”, a mai afirmat primarul aceasta.

Craiovenii sunt foaret supăratți că firma Iridex ridică numai gunoaiele din containere, iar pe cele care sunt aruncate direct pe platforme sau pe jos nici nu iau în calcul să le ia, ceea ce lor li se pare revoltător. Lia Olguța Vasilescu a transmis că reprezentanţii Iridex au reproşat că infrastructura salubrităţii nu era pusă la punct, la platformele de blocuri nu mai existau containere, iar la cererea municipalităţii firma Iridex a achiziţionat 600 de containere care sunt deja pe străzile Craiovei.

În plus, primărița mai spune că 20% dintre firme, deşi sunt obligate să aibă contract cu Iridex, nu au semnat acest contract, iar de săptămâna aceasta poliţia locală va începe să desfăşoare o acţiune de a amenda aceste firme.

Câți bani plătesc acum craiovenii pentru ridicarea gunoiului

Operatorul de salubritate din Craiova, aflat în subordinea Consiliului Local, a încetat la 1 iulie activitatea de colectare a deşeurilor de la populaţie, toate contractele fiind preluate de firma Iridex Group Salubrizare.

Astfel, de la 1 iulie, craiovenii plătesc pentru ridicarea gunoiului o taxă obligatorie anuală, prin Direcţia de Impozite şi Taxe a Primăriei, şi nu contravaloarea unei facturi pentru serviciile prestate, aşa cum a fost până acum.

„O schimbare majoră pentru persoanele fizice este aceea că serviciul de salubrizare nu se mai plăteşte la operator, ci la Primărie – Direcţia de Impozite şi Taxe. Toţi cetăţenii rezidenţi vor fi impuşi la plata taxei speciale de salubrizare. De la 1 iulie, taxa de salubrizare este mai mică cu doi lei decât tariful achitat până acum pentru acest serviciu”, a transmis Primăria Craiova, în urmă cu o lună.

Taxa specială de salubrizare este de 11 lei/persoană/lună şi se datorează pentru lunile iulie-decembrie 2021 (6 luni). Aceasta poate fi achitată pe fiecare lună, dar şi anticipat, pentru câte luni se doreşte. De asemenea, taxa poate fi achitată atât la punctele de lucru ale Direcţiei de Impozite şi Taxe, cât şi online sau prin mandat poştal.

„Informaţii privind declaraţia de impunere, modalitatea de depunere a declaraţiei şi modalitatea de plată se regăsesc pe website-ul Primăriei Municipiului Craiova (https://www.primariacraiova.ro/ro/taxe-si-impozite, www.primariacraiova.ro, www.ghiseul.ro) şi la punctele de lucru ale Direcţiei Impozite şi Taxe Craiova”, mai informează Primăria Craiova.

Persoanele juridice (agenţi economici, instituţii, profesii liberale etc.) trebuie să îşi încheie contract cu noul operator. Pentru încheierea contractului, persoanele juridice trebuie să apeleze numărul de dispecerat 0251/979 sau să se prezinte la unul dintre punctele de lucru ale operatorului Iridex: din Malu Mare, strada Prelungirea Bechet, km7; din Craiova, bld. Nicolae Titulescu, nr. 30 B. Programul este de luni până vineri, între orele 8,00-17,00.