A devenit lege! Ce obligație nouă are angajatorul față de orice angajat? S-a modificat modelul contractului individual de muncă

24 iul. 2021
A devenit lege! Ce obligație nouă are angajatorul față de orice angajat? S-a modificat modelul contractului individual de muncă

Modelul contractului individual de muncă s-a fost modificat prin introducerea unei noi obligații pe care angajatorul o are față de angajat. Aceste modificări au fost anunțate de Ministrul Muncii, Raluca Turcan, încă din luna aprilie a acestui an.

Modificarea vizează mai exact obligativitatea angajatorului de a-l informa pe angajat cu privire la aderarea la un fond de pensii administrate privat. Acest aspect a fost anunțat de Raluca Turcan încă din aprilie, dar acum a fost oficializat.

Concret, conform Ordinului Ministerului Muncii nr. 585/2021, care a modificat modelul contractului individual de muncă după publicarea în Monitorul Oficial, angajatorii trebuie de acuma „să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat”. Această obligație se aplică doar în cazul persoanelor de până în 35 de ani, conform art. 30 din Legea 411/2004.

Ordinul ministerului Muncii este problematic

Ordinului Ministerului Muncii este problematic însă pentru că această obligativitate a angajatorului nu este prevăzută încă în Codul muncii, scrie avocatnet.ro.

„Obligația nou introdusă nu este prevăzută de Codul muncii și nici de Legea 411/2004. Mai mult, dacă ne raportăm la art. 30 din Legea 411/2004 și coroborăm aceste dispoziții cu cele ale art. 33 (1) din același act normativ, constatăm că, în cazul în care salariatul nu aderă voluntar în termenul de 4 luni, acesta va fi repartizat aleatoriu de către instituția de evidență”, a declarat Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă pentru sursa citată, punctând, de asemenea că angajatorul nu poate fi sancționat dacă nu se achită de această obligație.

Așadar, angajatorii ar trebui, cel puțin teoretic, să introducă în contractele individuale de muncă această nouă obligație, fie printr-un act adițional sau prin actualizarea contractului conform Codului muncii. Totuși rămân neclarități în această privință, iar specialiștii consideră că sunt necesare precizări suplimentare.

„Sunt necesare precizări suplimentare (…). O astfel de modificare trebuia să vizeze fie Legea 411/2004, fie art. 17 din Codul muncii, nu modelul-cadru al contractului individual de muncă”, a mai punctat Dan Năstase.